sobota, 21 stycznia 2012

GOŁĄBKI Z INDYKA Z SOSEM POMIDOROWYM

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  50 min.
Trudne w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do zrobienia tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Przepis na Gołąbki z indyka  :


  • 0,5 kg mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  •   30 dag boczku wędzonego (część boczku kroimy na 10 cienkich plastrów, resztę musimy przekręcić w maszynce)
  •  1 szklanka białego ugotowanego ryżu


  • Przygotowanie:
    Do osolonego wrzątku wrzucamy liście kapusty i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wykładamy liście na talerz aby ostygły. Do naczynia dodajemy mięso z indyka, jajko, majeranek, ryż oraz zmielony boczek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (po pół łyżeczki powinno wystarczyć). Układamy liść kapusty i zwijamy go w "rulon". Zaczynamy zwijać od twardszej części liścia, jednocześnie starając się go nie połamać. Kapuściany  rulon po zwinięciu powinien mieć około 3-4 cm średnicy  Nie powinno stworzyć to  większego problemu. Następnie z jednej strony staramy się zamknąć nasz "rulon"  wpychając i układając części kapusty do środka - tu mogą być trudności. Trzeba wykazać się sprytem.
    Po tym, jak uporaliśmy się z  zamknięciem z jednej strony naszego gołąbka, stawiamy go pionowo (zamkniętą częścią do dołu) i napełniamy naszym farszem. Dla ułatwienia możemy przebić nasz gołąbek wykałaczką, aby  nam się nie rozwinął. Następnie zamykamy nasz kapuściany rulon od góry (najłatwiej jest oderwać kawałek kapusty z innego liścia i go odpowiednio ułożyć). Nie przejmujmy się, gdy nasze "zamknięcie" nie będzie zbyt idealne.
    Dno żaroodpornego naczynia wykładamy plasterkami boczku, na którym układamy pionowo nasze gołąbki. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy kapuściane rulony 30 min. 
    Przepis na sos pomidorowy do gołąbków:



    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 1 średniej wielkości cebula
    • 1 łyżeczka musztardy stołowej/sarepskeiej
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • oliwa
    Przygotowanie:
    Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę posiekaną cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dodajemy szklankę wody i mieszamy intensywnie przez 3 min. Gotujemy nasz sos jeszcze 10 min., od czasu do czasu mieszając.
       Smacznego!!!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz