Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 50 min.Trudne w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Przepis na Gołąbki z indyka :
Przygotowanie:
Do osolonego wrzątku wrzucamy liście kapusty i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wykładamy liście na talerz aby ostygły. Do naczynia dodajemy mięso z indyka, jajko, majeranek, ryż oraz zmielony boczek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (po pół łyżeczki powinno wystarczyć). Układamy liść kapusty i zwijamy go w "rulon". Zaczynamy zwijać od twardszej części liścia, jednocześnie starając się go nie połamać. Kapuściany rulon po zwinięciu powinien mieć około 3-4 cm średnicy Nie powinno stworzyć to większego problemu. Następnie z jednej strony staramy się zamknąć nasz "rulon" wpychając i układając części kapusty do środka - tu mogą być trudności. Trzeba wykazać się sprytem.
Po tym, jak uporaliśmy się z zamknięciem z jednej strony naszego gołąbka, stawiamy go pionowo (zamkniętą częścią do dołu) i napełniamy naszym farszem. Dla ułatwienia możemy przebić nasz gołąbek wykałaczką, aby nam się nie rozwinął. Następnie zamykamy nasz kapuściany rulon od góry (najłatwiej jest oderwać kawałek kapusty z innego liścia i go odpowiednio ułożyć). Nie przejmujmy się, gdy nasze "zamknięcie" nie będzie zbyt idealne.
Dno żaroodpornego naczynia wykładamy plasterkami boczku, na którym układamy pionowo nasze gołąbki. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy kapuściane rulony 30 min.
Smacznego!!!Przygotowanie:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżeczka musztardy stołowej/sarepskeiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę posiekaną cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dodajemy szklankę wody i mieszamy intensywnie przez 3 min. Gotujemy nasz sos jeszcze 10 min., od czasu do czasu mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz