poniedziałek, 3 grudnia 2012

JAJKA SADZONE NA ZIEMNIAKACH

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.


Czas przygotowania: około  1 godziny
Trudne  w  przygotowaniu
Duża dostępność składników


Do przygotowania tego dania dla około 4 osób  potrzebujemy:
  • 14 średniej wielkości ziemniaków
  • 400g chudego boczku
  • 2 duże cebule
  • 2 czubate łyżki tymianku
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 8 jajek
  • 1 szklankę mleka
  • około 0,3 szklanki  maki ziemniaczanej
  • około 0,3 szklanki mąki pszennej
Zimniaki gotujemy w mundurkach na lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu obieramy je ze skórki i miksujemy ze szklanką mleka i tymiankiem. Pokrojony w kostkę boczek smażymy (najlepiej bez oleju) aż do lekkiego zarumieniania i dodajemy posiekaną cebulę.  Smażymy  wszystko jeszcze około 3 min.  Boczek wraz z cebulą dokładnie mieszamy z ziemniakami. Staramy się aby jak najmniej wytopionego tłuszczu z boczku trafiło do ziemniaków.  Do wszystkiego  dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku. Powstałą ziemniaczana masę dzielimy na cztery części i formujemy "okrągłe miseczki" o średnicy około 12 cm (spód o grubości do 1 cm, boki  o wysokości około 3-4 cm i grubości 2 cm). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i w takiej temperaturze zapiekamy miseczki  (aż do lekkiego zarumienienia). Następnie do "miseczek" wbijamy po dwa jajka i oprószamy szczyptą soli. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż białko się delikatnie zetnie. Na koniec wypełniamy miseczki cienką warstwą jogurtu naturalnego i ponownie wkładamy na około 8-10  minut do piekarnika. Podajemy ciepłe.
Trudność w wykonaniu tego dania polega na wyczuciu czasu jaki niezbędny jest do pieczenia jajka (powinno ono być z ciekłym żółtkiem), jak również na uformowaniu kształtnych "miseczek". Pomimo tego naprawdę polecam ten przepis.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz