Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Trudne w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania tego dania dla około 4 osób potrzebujemy:
- 14 średniej wielkości ziemniaków
- 400g chudego boczku
- 2 duże cebule
- 2 czubate łyżki tymianku
- 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 8 jajek
- 1 szklankę mleka
- około 0,3 szklanki maki ziemniaczanej
- około 0,3 szklanki mąki pszennej
Zimniaki gotujemy w mundurkach na lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu obieramy je ze skórki i miksujemy ze szklanką mleka i tymiankiem. Pokrojony w kostkę boczek smażymy (najlepiej bez oleju) aż do lekkiego zarumieniania i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy wszystko jeszcze około 3 min. Boczek wraz z cebulą dokładnie mieszamy z ziemniakami. Staramy się aby jak najmniej wytopionego tłuszczu z boczku trafiło do ziemniaków. Do wszystkiego dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku. Powstałą ziemniaczana masę dzielimy na cztery części i formujemy "okrągłe miseczki" o średnicy około 12 cm (spód o grubości do 1 cm, boki o wysokości około 3-4 cm i grubości 2 cm). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i w takiej temperaturze zapiekamy miseczki (aż do lekkiego zarumienienia). Następnie do "miseczek" wbijamy po dwa jajka i oprószamy szczyptą soli. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż białko się delikatnie zetnie. Na koniec wypełniamy miseczki cienką warstwą jogurtu naturalnego i ponownie wkładamy na około 8-10 minut do piekarnika. Podajemy ciepłe.
Trudność w wykonaniu tego dania polega na wyczuciu czasu jaki niezbędny jest do pieczenia jajka (powinno ono być z ciekłym żółtkiem), jak również na uformowaniu kształtnych "miseczek". Pomimo tego naprawdę polecam ten przepis.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz