poniedziałek, 16 stycznia 2012

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do przyrządzenia zupy (5-6 porcji) potrzebujemy:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego. możemy go zrobić samodzielnie. Ja jednak polecam gotowe kostki bulionów warzywnych (2 kostki na 1,5 litra)
  • 4-5 dużych cebul cukrowych
  • 100 gram masła 
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna 




Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy 100g masła i dodajemy pokrojone w drobne kawałki cebule. Smażymy aż do zarumienienia intensywnie mieszając. Do cebuli dodajemy jedną łyżkę  mąki. Podsmażamy jeszcze około 2 min. Następnie gotujemy bulion i wrzucamy do niego cebule trzymając na ogniu przez 5 min. Miksujemy wszystko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Grzanki najlepiej jest zrobić według własnych upodobań. Ja osobiście polecam posypać je posiekanym czosnkiem i przykryć warstwą dobrego żółtego sera ,a najlepiej tartą Mozzarellą. Podpiekamy je przez  chwilę w piekarniku i dodajemy do zupy .
Smacznego!!!

Inspiracja do  powstania dania był przepis Pascala Brodnickiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz