poniedziałek, 6 lutego 2012

KREWETKI W SŁODKO- PIKANTNEJ GLAZURZE

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

 Do zrobienia tego dania - około 2 porcji potrzebujemy:
Przepis na krewetki:


  • 400 g  dużych krewetek
  • szklanka miodu
  • 2 duże ząbki czosnku
  •  1 łyżka oliwy
  • 2 czerwone ostre papryki (chili lub pepperoni)
  • centymetrowy  plaster imbiru
  • startą  skórkę z połowy cytryny 
  • sok z połowy cytryny


  • Przygotowanie:
    Do moździerza  wkładamy drobno posiekany czosnek, imbir, startą skórkę z cytryny i drobno posiekaną paprykę. Wlewamy oliwę, sok z cytryny i wszystko dokładnie ucieramy. Utartą masę przekładamy do naczynia i dolewamy miodu. Krewetki dokładnie osuszamy z wody i maczamy je w naszej słodko - pikanej zalewie.
    Tak przygotowane krewetki wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym  do 200 stopni piekarniku około 5 - 10 min.
    Smacznego !!!





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz