środa, 3 października 2012

PIKANTNA ZUPA KREM Z DYNI POSYPANA MIGDAŁAMI


Czas przygotowania: około  30 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników (SEZONOWOŚĆ )

Do przygotowania tego dania dla 6 osób  potrzebujemy: 
  • Około 3 kg dyni
  • 2 kostki rosołowe 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 papryczki chyli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 /2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • migdały 
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 200g jogurtu naturalnego 

Przygotowanie:

Dynię obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy ją w kostkę i wkładamy do garnka. Następnie zalewamy ją wodą i mlekiem. Dodajemy liść laurowy, kostki rosołowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 min.  Po tym czasie odlewamy połowę płynu do naczynia.  Dodajemy do garnka posiekaną i zeszkloną na oliwie cebulę, dosypujemy paprykę słodką i chyli (pokrojoną na bardzo drobne kawałeczki).  Wszystko delikatnie mieszamy, posypujemy pieprzem a następnie "blenderujemy". Jeżeli powstały krem jest zbyt gesty to dolewamy odlanego wcześniej płynu. Gotujemy jeszcze przez 5 min, dodajemy jogurt i odrobinę soli.  Podajemy z posiekanymi migdałami
SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz