Czas przygotowania: około 30 min
Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników (SEZONOWOŚĆ )
Do przygotowania tego dania dla 6 osób potrzebujemy:
- Około 3 kg dyni
- 2 kostki rosołowe
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 4 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 papryczki chyli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 /2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- migdały
- 2 średniej wielkości cebule
- 200g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Dynię obieramy i pozbawiamy gniazda
nasiennego. Kroimy ją w kostkę i wkładamy do garnka. Następnie zalewamy
ją wodą i mlekiem. Dodajemy liść laurowy, kostki rosołowe i ziele angielskie, gotujemy
około 30 min. Po tym czasie odlewamy połowę płynu do naczynia.
Dodajemy do garnka posiekaną i zeszkloną na oliwie cebulę, dosypujemy
paprykę słodką i chyli (pokrojoną na bardzo drobne kawałeczki). Wszystko delikatnie mieszamy, posypujemy pieprzem a następnie
"blenderujemy". Jeżeli powstały krem jest zbyt gesty to dolewamy
odlanego wcześniej płynu. Gotujemy jeszcze przez 5 min, dodajemy
jogurt i odrobinę soli. Podajemy z posiekanymi migdałami
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz