poniedziałek, 12 marca 2012

ZAPIEKANY MAKARON Z TUŃCZYKIEM, TWAROGIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  40 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników



Do zrobienia tego dania potrzebujemy:







  • 1 opakowanie lub mix różnych makaronów
  • 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym lub własnym
  • 300 g twarogu naturalnego
  • 50 g sera tartego mozzarella
  • garść suszonych pomidorów
  • garść zielonych oliwek
  • sól i pieprz
  •  Kompozycja i struktura dania bywa bardzo różna, może zależeć zarówno od makaronu jaki mamy aktualnie w szafce jak i inwencji twórczej kucharza. Zdjęcia przedstawiają danie z makaronem rigatoni i spaghetti.

    Przygotowanie:
    Gotujemy makaron - każdy rodzaj w oddzielnym garnku (należy uważać, żeby nie rozgotować któregoś z nich). W międzyczasie odcedzamy tuńczyka i mieszamy w oddzielnej miseczce z twarogiem naturalnym (np. Twaróg Delikatny President). Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy naczynie do pieczenia dania. Może to być - jak  w przedstawionym przypadku - tortownica lub po prostu naczynie żaroodporne. Kładziemy spaghetti na dno, polewamy częścią powstałego "sosu twarogowo - tuńczykowego" następnie promieniście rozkładamy makaron rigatoni, tak żeby powstały 2 warstwy, wylewamy pozostałą część "sosu" i kładziemy trzecią warstwę (ale tylko po brzegu - dookoła). Posypujemy środek serem tartym mozzarella. Kroimy pomidory i oliwki i kładziemy na wierzch. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 20 min.
    Smacznego !!!




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz