Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 80 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Przepis na kaczkę:
Jak większość dań, które znajdziecie na moim blogu tak i przyrządzenie tego dania nie powinno przysporzyć najmniejszego problemu. Gwarantuję że połączenie tego mięsa i puree z zielonego groszku jest niecodzienną kulinarną propozycją...
Zaczynamy od tego, że bierzemy kacze piersi i nacinamy tworząc grubą "kratę" od strony skórki. Nacinajcie dość głęboko, dzięki temu nasze mięso przy obsmażaniu nabierze odpowiedniego apetycznego kształtu. Następnie do moździerza wsypcie zioła i rozetrzyjcie je na "mąkę." Dodajcie do tego oliwę, sok i skórkę z cytryny. Odstawcie na 15 min na bok, niech smaki w naszej marynacie się "przegryzą". Po tym czasie dobrze nasmarujcie kaczkę naszą miksturą, zawińcie ją w folię aluminiową i odstawcie do lodówki. Najlepszym sposobem aby kaczka nabrała aromatycznego smaku jest - po nasmarowaniu marynatą - pozostawienie jej na kilka godzin w lodówce. Dlatego proponuję przygotować się do zrobienia tego dania dzień wcześniej. Jeżeli nie możemy tyle czekać - należy pozwolić jej poleżeć minimum 2h. Po "leżakowaniu", tak przygotowaną kaczkę obsmażamy z dwóch stron aż do zarumienienia. Ważne jest to aby położyć ją na mocno rozgrzanym oleju i trzymać nie dłużej niż 2-3 min. Po obsmażeniu należy owinąć drób w folię aluminiową, nagrzać piekarnik do 170 stopni i w tej temperaturze piec około 30 min.
Przepis na puree z groszku:
- 1 paczka mrożonego groszku (450g)
- 3 łyżki gęstej śmietany ( osobiście polecam gęsty jogurt grecki)
- sól i pieprz
- 2 kostki bulionu warzywnego.
Niema nic prostszego i smaczniejszego do zrobienia niż puree z groszku. Do garnka wsypujemy groszek i zalewamy wodą, do której dodajemy kostki bulionu. Gotujemy groszek, aż będzie miękki. Odcedzamy wodę i miksujmy wszystko. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Naprawdę proste. A jak ktoś lubi groszek to na pewno będzie wracał nie raz do tego przepisu!
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz