niedziela, 11 marca 2012

KACZKA Z GROSZKOWYM PUREE



Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  80 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania dla dwóch osób potrzebujemy:
Przepis na kaczkę:







  •  2 kacze piersi (około 450g)
  • 15- 20 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki rozmarynu
  • 1-2 łyżka oliwy
  • sól i pieprz 
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • Przygotowanie:
     Jak większość dań, które znajdziecie na moim blogu tak i przyrządzenie tego dania nie powinno przysporzyć najmniejszego problemu.  Gwarantuję że połączenie tego mięsa i puree z zielonego groszku jest niecodzienną kulinarną propozycją...
    Zaczynamy od tego,  że bierzemy kacze piersi i nacinamy tworząc grubą "kratę" od strony skórki. Nacinajcie dość głęboko, dzięki temu nasze mięso przy obsmażaniu nabierze odpowiedniego apetycznego kształtu.  Następnie do moździerza wsypcie zioła i rozetrzyjcie je na "mąkę." Dodajcie do tego oliwę, sok i skórkę z cytryny.  Odstawcie na 15 min na bok, niech smaki w naszej marynacie  się "przegryzą".  Po tym czasie dobrze nasmarujcie kaczkę naszą miksturą, zawińcie ją w folię aluminiową i odstawcie do lodówki. Najlepszym sposobem aby kaczka nabrała aromatycznego smaku jest - po nasmarowaniu marynatą -  pozostawienie jej na kilka godzin w lodówce. Dlatego proponuję przygotować się do zrobienia tego dania dzień wcześniej.  Jeżeli nie możemy tyle czekać - należy pozwolić jej poleżeć minimum 2h.  Po "leżakowaniu", tak przygotowaną kaczkę obsmażamy z dwóch stron aż do zarumienienia.  Ważne jest to aby położyć ją na mocno rozgrzanym oleju i trzymać nie dłużej niż 2-3 min. Po obsmażeniu należy owinąć drób w folię aluminiową, nagrzać piekarnik do 170 stopni i w tej temperaturze piec około 30 min. 

    Przepis na puree z  groszku:
    • 1 paczka mrożonego groszku (450g)
    • 3 łyżki gęstej śmietany ( osobiście polecam gęsty jogurt grecki)
    • sól i pieprz
    • 2 kostki bulionu warzywnego.
    Przygotowanie:
    Niema nic prostszego i smaczniejszego do zrobienia niż puree z groszku.  Do garnka wsypujemy groszek i zalewamy wodą, do której  dodajemy kostki bulionu. Gotujemy groszek, aż będzie miękki. Odcedzamy wodę i miksujmy wszystko. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Naprawdę proste. A jak ktoś lubi groszek to na pewno będzie wracał nie raz do tego przepisu!

    Smacznego !!!








    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz