piątek, 20 stycznia 2012

SOCZYSTE POLĘDWICZKI Z ZIEMNIACZKAMI HASSELBACK

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  120 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do zrobienia tego dania dla 3 osób potrzebujemy:
Soczyste polędwiczki :
  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • oliwa
  • sól i pieprz 
  • gałązka świeżego rozmarynu (jeżeli nie mamy świeżego rozmarynu to dajemy 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu)


Przygotowanie:
Do  moździerza wsypujemy ziele angielskie, majeranek, czosnek, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem ucieramy na "mąkę".
Do naczynia wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy rozmaryn, wsypujemy naszą "mączkę" i mieszamy tak aby powstała nam rzadka pasta. Polędwicę kroimy na półcentymetrowej grubości kawałki. Obtaczamy mięso  w naszej marynacie i wstawiamy do lodówki na minimum 1h, najlepiej aby tam sobie poleżały kilka godzin.
Kawałki polędwiczki wrzucamy na  bardzo rozgrzany olej. Smażymy dwie minuty  (po minucie na stronę) , tak aby się delikatnie  zarumieniły. Jeżeli będziemy je smażyli dłużej to polędwiczki stracą na smaku- nie będą tak soczyste.

Ziemniaczki "Hasselback"
Prawdopodobnie najlepsze pieczone ziemniaki na świecie!
  • 9 średniej wielkości ziemniaków (staramy 
  • się aby ziemniaki były podobnej wielkości)
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól,  najlepiej jest użyć sól morską

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki musimy  bardzo głęboko ponacinać co 3 mm i oprószyć solą.  Nacięcia powinny być zrobione na 90% głębokości ziemniaka (chodzi o to aby nie przeciąć ziemniaka oraz aby  po upieczeniu  ziemniaki nam się nie rozpadły). Do naczynia (ja w tym celu używam blachy do pieczenia) wlewamy 4 łyżki oliwy i  dodajemy 1/3 kostki masła.  Stawiamy  naczynie na ogniu do czasu, aż  masło nam się rozpuści  i razem z oliwą zacznie "skwierczeć". Następnie wkładamy ziemianki ponacinaną stroną do naczynia (blachy) i podsmażamy. Po 5 minutach przekładamy je na druga stronę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni  około 120 min. Po 40 minutach pieczenia proponuje polać ziemniaki oliwą z masłem( oczywiście tą oliwą z masłem, w której piecza się nasze ziemniaki)
Smacznego!!!

Inspiracja do  powstania dania był przepis Nigelli Lawson 

1 komentarz:

  1. Najlepsze danie jakie jadłam do tej pory. Nie tylko ziemniaczki są super, polędwiczka jest the best!!!

    OdpowiedzUsuń