Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 120 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania dla 3 osób potrzebujemy:
Soczyste polędwiczki :
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- 15 ziarenek ziela angielskiego
- 2 czubate łyżki majeranku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- oliwa
- sól i pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu (jeżeli nie mamy świeżego rozmarynu to dajemy 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu)
Przygotowanie:
Do moździerza wsypujemy ziele angielskie, majeranek, czosnek, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem ucieramy na "mąkę".
Do naczynia wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy rozmaryn, wsypujemy naszą "mączkę" i mieszamy tak aby powstała nam rzadka pasta. Polędwicę kroimy na półcentymetrowej grubości kawałki. Obtaczamy mięso w naszej marynacie i wstawiamy do lodówki na minimum 1h, najlepiej aby tam sobie poleżały kilka godzin.
Kawałki polędwiczki wrzucamy na bardzo rozgrzany olej. Smażymy dwie minuty (po minucie na stronę) , tak aby się delikatnie zarumieniły. Jeżeli będziemy je smażyli dłużej to polędwiczki stracą na smaku- nie będą tak soczyste.
Ziemniaczki "Hasselback"
Prawdopodobnie najlepsze pieczone ziemniaki na świecie!
- 9 średniej wielkości ziemniaków (staramy
- się aby ziemniaki były podobnej wielkości)
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki oliwy
- sól, najlepiej jest użyć sól morską
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki musimy bardzo głęboko ponacinać co 3 mm i oprószyć solą. Nacięcia powinny być zrobione na 90% głębokości ziemniaka (chodzi o to aby nie przeciąć ziemniaka oraz aby po upieczeniu ziemniaki nam się nie rozpadły). Do naczynia (ja w tym celu używam blachy do pieczenia) wlewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy 1/3 kostki masła. Stawiamy naczynie na ogniu do czasu, aż masło nam się rozpuści i razem z oliwą zacznie "skwierczeć". Następnie wkładamy ziemianki ponacinaną stroną do naczynia (blachy) i podsmażamy. Po 5 minutach przekładamy je na druga stronę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 120 min. Po 40 minutach pieczenia proponuje polać ziemniaki oliwą z masłem( oczywiście tą oliwą z masłem, w której piecza się nasze ziemniaki)
Smacznego!!!
Inspiracja do powstania dania był przepis Nigelli Lawson
Najlepsze danie jakie jadłam do tej pory. Nie tylko ziemniaczki są super, polędwiczka jest the best!!!
OdpowiedzUsuń