czwartek, 2 lutego 2012

KROKIETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 100 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Przepis na masę ziemniaczaną :




  • 2 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 4-5 łyżek śmietany
  • sól i pieprz
  • 150g z tartej mozzarelli  
  • Przygotowanie :
     Do ugotowanych i ostudzonych ziemniaków dodajemy resztę składników: rozmaryn, śmietanę, 100g mozzarelli. Wszystko starannie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Przepis na farsz:
    • 2 paczki świeżego szpinaku (jeżeli nie ma to może być mrożony - nierozdrobniony)
    • 100g suszonych pomidorów 
    • 1 kostka sera feta
    • łyżka oliwy
    Przygotowanie:
    Do głębokiej patelni wrzucamy szpinak i polewamy oliwą. Smażymy na małym ogniu intensywnie mieszając około 7 min. Następnie dodajemy drobno pokrojone, suszone pomidory. Smażymy jeszcze około 3 min. Ser feta kroimy w grube 1 centymetrowe kostki.

    Przygotowanie krokietów:
    Na płaskiej powierzchni formujemy placek z masy ziemniaczanej (rozmiar placka porównywalny z wielkością dłoni, grubość  0,5 cm)
    Następnie z naszego farszu "lepimy"  kulkę, do której wkładamy 3 kostki sera feta i kładziemy ją na środek placka. Teraz musimy "boczne części" placka zagiąć do góry, tak aby powstały  ścianki naszego krokieta. Zamykamy go  szczelnie od góry półcentymetrową  warstwą masy ziemniaczanej. Wierzch  krokiecika posypujemy  mozzarellą.  Pieczemy naszego "ziemniaka"  w temperaturze 150 stopni około 30 min.
    Smacznego!!!



    3 komentarze: