czwartek, 2 lutego 2012

AROMATYCZNA ZUPA KREM Z CUKINIĄ I CYTRYNĄ

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  25 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania - około 8 porcji potrzebujemy:
Przepis:




  • 1 kg cukinii 
  • 2 litry rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • sok z jednej dużej cytryny
  •  starta skórka  z jednej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czubata łyżka kurkumy

  • Przygotowanie:
    Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy nasze cukinie. Dusimy na ogniu około 10 min.  Następnie wlewamy 1,5 litra bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny, kurkumę i ryż.  Gotujemy wszystko dopóki ryż nie będzie miękki.
    Na koniec wszystko miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 4 minut. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to śmiało możemy dolać pozostały bulion. Przed podaniem polecam dodać łyżeczkę gęstego jagurtu greckiego.
    Zupa ma niesamowity zapach i naprawdę niecodzienny smak. 
    Smacznego !!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz