czwartek, 2 lutego 2012

MAŚLANA SOLA Z PIECZONYMI BURACZKAMI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  120 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Ograniczona  dostępność jednego ze składników -  filety z soli.
Do zrobienia tego dania - około 4 porcji potrzebujemy: 
Przepis na pieczone buraki:

  • 6 -8 dużych buraków
  • pęczek świeżej bazylii
  • pęczek świeżego rozmarynu
  •  oliwa
  • Przygotowanie:
    Obrane buraki kroimy w "łódeczki," czyli każdego buraka dzielimy na ok. 8 kawałków. Następnie układamy je na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy bazylią i rozmarynem. Zakrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 2 godziny (aż zmiękną). Czym mniejsze kawałki tym  krótszy będzie czas pieczenia. Podając możemy je skropić delikatnie sokiem z cytryny.

    Przepis na Maślaną Sole:
    • 3-4 filety soli
    • mąka pszenna
    • sól
    • 1/3 kostki masła
    • pęczek świeżej natki pietruszki
    Przygotowanie:
    Filety z soli osuszamy z wody. Posypujemy solą i obtaczamy w mące. Następnie smarujemy nasze filety z obu stron roztopionym masłem (nie przesadzamy z ilością masła).  Sole pieczemy w temperaturze 200 stopni około 6 -10 min. Pozostałe masło zarumieniamy w rondelku, inaczej mówiąc musimy je delikatnie przypalić :). Upieczoną solę  delikatnie smarujemy naszym "zarumienionym masełkiem" i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!!!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz