Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 120 min.Łatwe w przygotowaniu
Ograniczona dostępność jednego ze składników - filety z soli.
Do zrobienia tego dania - około 4 porcji potrzebujemy:
Przepis na pieczone buraki:
Obrane buraki kroimy w "łódeczki," czyli każdego buraka dzielimy na ok. 8 kawałków. Następnie układamy je na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy bazylią i rozmarynem. Zakrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 2 godziny (aż zmiękną). Czym mniejsze kawałki tym krótszy będzie czas pieczenia. Podając możemy je skropić delikatnie sokiem z cytryny.
- 3-4 filety soli
- mąka pszenna
- sól
- 1/3 kostki masła
- pęczek świeżej natki pietruszki
Filety z soli osuszamy z wody. Posypujemy solą i obtaczamy w mące. Następnie smarujemy nasze filety z obu stron roztopionym masłem (nie przesadzamy z ilością masła). Sole pieczemy w temperaturze 200 stopni około 6 -10 min. Pozostałe masło zarumieniamy w rondelku, inaczej mówiąc musimy je delikatnie przypalić :). Upieczoną solę delikatnie smarujemy naszym "zarumienionym masełkiem" i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz