Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 20 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania - około 3-4 porcji potrzebujemy:
Przepis na kalmary:
0,5 kg kalmarów pokrojonych w krążki
1,5 szklanki mąki
pęczek świeżej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
około 1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
Przygotowanie:
|
Dodaj napis |
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i wszystko ubijamy trzepaczką. Ubijając dodajemy gazowaną wodę do uzyskania jednolitej masy o konsystencji ciasta na naleśniki. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Krążki kalmarów dokładnie maczamy w naszej masie i smażymy na głębokim oleju do zarumienienia. Ważne jest aby olej był bardzo rozgrzany. Smażenie kalmarów w oleju powinno zająć około dwóch minut! Jeżeli będziemy je smażyć dłużej to staną się twarde i mocno "gumowate". Przed podaniem wyłóżmy je na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Przepis na Aïoli
- 1 żółtko
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- oliwa
- olej kukurydziany lub lniany
Przygotowanie:
Do naczynia dodajemy żółtko, drobno posiekany czosnek, 2 łyżki octu winnego. Wszystko miksujemy lub ucieramy. Następnie dolewamy 3 łyki oliwy i mieszamy. Do naszego Aïoli dolewamy olej kukurydziany do uzyskania kremu o konsystencji majonezu.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz