niedziela, 5 lutego 2012

KALMARY W ZŁOTEJ PANIERCE Z AïOLI

Danie  z rodzaju: 
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  20 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania - około 3-4 porcji potrzebujemy:
Przepis na kalmary:




  • 0,5 kg kalmarów pokrojonych w krążki
  • 1,5 szklanki mąki
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  •  2 łyżeczki soli
  • około 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka



  • Przygotowanie:
    Dodaj napis
    Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i wszystko ubijamy trzepaczką. Ubijając dodajemy gazowaną wodę do uzyskania jednolitej masy o konsystencji ciasta na naleśniki.  Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy.  Krążki kalmarów dokładnie maczamy w naszej masie i smażymy na głębokim oleju do zarumienienia. Ważne jest aby olej był bardzo rozgrzany. Smażenie kalmarów  w  oleju  powinno zająć  około dwóch minut! Jeżeli będziemy je smażyć dłużej to staną się twarde i mocno "gumowate". Przed podaniem wyłóżmy je na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
     

    Przepis na Aïoli
    • 1 żółtko
    • 2-3 duże ząbki czosnku
    • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
    • oliwa
    • olej  kukurydziany lub lniany
    Przygotowanie:
    Do naczynia dodajemy żółtko, drobno posiekany czosnek, 2 łyżki octu winnego. Wszystko miksujemy lub ucieramy. Następnie dolewamy 3 łyki oliwy i mieszamy. Do naszego Aïoli dolewamy olej kukurydziany do uzyskania kremu o konsystencji majonezu.
    Smacznego !!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz