Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 40 min
Łatwe w przygotowaniu
Trudno dostępny jeden ze składników - ser Tofu
Przepis:
- 0,8 kg brokuł (same różyczki)
- 300g naturalnego sera tofu
- 2 czubate łyżki oregano
- 2 czubate łyżki tymianku
- łyżeczka chrzanu wasabi
- sól i pieprz
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 pęczek szczypioru
Pokrojone w "piórka" cebule wraz z oliwą i masłem wkładamy do garnka i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser tofu i posiekany szczypiorek oraz zioła. Po 3-4 minutach wrzucamy brokuły i smażymy od czasu do czasu mieszając (przez około 5 min). Po tym czasie dolewamy bulion oraz wasabi i gotujemy około 15 min. Zestawiamy z ognia, blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli bulion jest za gesty to śmiało możemy dodać wody.
Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz