czwartek, 29 listopada 2012

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW I TOFU





Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.


Czas przygotowania: około  40 min
Łatwe  w  przygotowaniu
Trudno dostępny jeden ze składników - ser Tofu
Przepis:
  • 0,8 kg brokuł (same różyczki)
  • 300g naturalnego sera tofu
  • 2 czubate łyżki  oregano
  • 2 czubate łyżki tymianku
  • łyżeczka chrzanu wasabi
  • sól i pieprz
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki masła
  • 1,5  litra bulionu warzywnego
  • 1 pęczek szczypioru
 Pokrojone w "piórka"  cebule wraz z oliwą i masłem wkładamy do garnka i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser tofu i posiekany szczypiorek oraz zioła. Po 3-4 minutach wrzucamy brokuły i smażymy od czasu do czasu mieszając (przez około 5 min). Po tym czasie dolewamy bulion oraz wasabi i gotujemy około 15 min. Zestawiamy z ognia, blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli bulion jest za gesty to śmiało możemy dodać wody. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz