Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 40 min Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania tego dania dla około 4 osób potrzebujemy:
- 300 g ryżu (3 torebki)
- 1 dużego ananasa
- 150-200 gram rodzynek
- 5 papryczek chili
- 1 łyżkę kurkumy
- 5 ząbków czosnku
- 1 dużą paprykę
- 200-300 g krewetek królewskich lub kalmarów (w zależności od gustu)
- kawałek świeżego imbiru (około 2x2 cm)
- 1 średniej wielkości czerwoną cebulę (może być również biała)
- 1- 2 limonki
- oliwa
Przygotowanie
Na początku kroimy ananasa w drobną kostkę. Następnie do wrzącej wody wkładamy ryż i gotujemy maksymalnie 7 min. Przed wrzuceniem ryżu najlepiej jest go wcześniej dokładnie opłukać kilka razy pod bieżąca wodą. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a co za tym idzie, ryż nie będzie się tak kleił i będzie smaczniejszy. Zabieg ten nie sprawdzi się, jeżeli będziemy płukali ryż w torebkach.
W tym czasie, gdy ryż będzie się gotował, można posiekać cebulę, imbir i papryki (wcześniej z papryk należy usunąć gniazda nasienne, warto je pozostawić w przypadku papryki chili, jeżeli chcemy mieć mocno pikantne danie). Do oddzielnej miski wkładamy posiekany drobno czosnek,
pokrojone w drobne paski kalmary lub krewetki (oczywiście bez pancerzyków) i skrapiamy je obficie oliwą.
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy i mocno rozgrzewamy. Wsypujemy cebulę, po 3 minutach dodajemy imbir i papryki (wszystko dokładnie mieszamy) a następnie dodajemy ryż, łyżkę kurkumy i rodzynki.
Na drugą, bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy owoce morza z czosnkiem. Smażymy około 3 min. Następnie przekładamy kalmary/krewetki do patelni z ryżem, uważając aby oprócz owoców morza nie dostały się "płyny" jakie zostały po ich smażeniu. Dodajemy pokrojonego ananasa i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz