środa, 7 listopada 2012

RYBA PO GRECKU



Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 mi
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników

Do przygotowania tego dania dla 5-6 osób  potrzebujemy: 
  • 1kg rybnych filetów np. mintaj (nie używamy ryby o czerwonym mięsie)
  • 2 kg marchwi
  • 0,5 kg pietruszki
  • 1 średniej wielości selera
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • sól
  • pieprz 
  • mąkę pszenną do panierowania ryby
  • oliwę
  • olej 
  • 1,5 szklanki wody 
  •  3-4 jajka
  • przyprawę typu Vegeta , Jarzynka 
  • ostrą mieloną paprykę chili 
  • 3 łyżki słodkiej papryki 

Przygotowanie warzyw
Na początku obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wkładamy je do dużego garnka, wlewamy około 0,5 - 1 szklanki oliwy, 1,5 szklanki wody oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko na małym ogniu do momentu, aż warzywa  będą "al dente " . Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem.

Przygotowanie ryby
Polecam kupować mrożone filety rybne w opakowaniu - zamiast mrożonych filetów na wagę. Uwierzcie mi, że różnica w jakości rybiego mięsa jest duża, a różnica w cenie niewielka.
Filety rybne osuszamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki - wielość zależy od Was. Ja filet z mintaja kroję na 2 -3 kawałki.
W miseczce ubijamy jajka z dwiema łyżkami przyprawy typu Jarzynka/Vegeta.  Następnie kawałki ryby moczymy w jajku i dokładnie obtaczamy w mące. Tak przygotowaną rybę smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Na koniec do naczynia, w którym będzie się znajdować danie, wykładamy na przemian warstwę warzyw i warstwę ryby (tak, żeby warstwę wierzchnią i spód tworzyły warzywa).
Ryba najlepiej smakuje jak poleży w lodówce przed podaniem (minimum 12h).
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz