Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 mi Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania tego dania dla 5-6 osób potrzebujemy:
- 1kg rybnych filetów np. mintaj (nie używamy ryby o czerwonym mięsie)
- 2 kg marchwi
- 0,5 kg pietruszki
- 1 średniej wielości selera
- 2 koncentraty pomidorowe
- sól
- pieprz
- mąkę pszenną do panierowania ryby
- oliwę
- olej
- 1,5 szklanki wody
- 3-4 jajka
- przyprawę typu Vegeta , Jarzynka
- ostrą mieloną paprykę chili
- 3 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie warzyw
Na początku obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wkładamy je do dużego garnka, wlewamy około 0,5 - 1 szklanki oliwy, 1,5 szklanki wody oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą "al dente " . Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem.
Przygotowanie ryby
Polecam kupować mrożone filety rybne w opakowaniu - zamiast mrożonych filetów na wagę. Uwierzcie mi, że różnica w jakości rybiego mięsa jest duża, a różnica w cenie niewielka.
Filety rybne osuszamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki - wielość zależy od Was. Ja filet z mintaja kroję na 2 -3 kawałki.
W miseczce ubijamy jajka z dwiema łyżkami przyprawy typu Jarzynka/Vegeta. Następnie kawałki ryby moczymy w jajku i dokładnie obtaczamy w mące. Tak przygotowaną rybę smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Na koniec do naczynia, w którym będzie się znajdować danie, wykładamy na przemian warstwę warzyw i warstwę ryby (tak, żeby warstwę wierzchnią i spód tworzyły warzywa).
Ryba najlepiej smakuje jak poleży w lodówce przed podaniem (minimum 12h).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz