- 1 kg grzybów
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- 2 opakowania szpinaku (około 800g)
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki smalcu
- sól i pieprz
- świeże gałązki rozmarynu
- masło
- żółty ser
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy smalec, łyżeczkę soli i kaszę gryczaną. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Na patelnię wrzucamy rozmrożony szpinak i 2-3 łyżki masła, dusimy około 15 min na wolnym ogniu intensywnie mieszając. Na drugiej (głębokiej) patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulę i grzyby. Wszystko dusimy na średnim ogniu około 5 min. Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę polędwicę, świeże gałązki rozmarynu (całe - bez krojenia). Jeżeli jest taka potrzeba to można dodać 2 łyżki masła. Pod koniec doprawimy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego na spód dajemy warstwę szpinaku, następnie kaszę gryczaną, warstwę mięsa i grzybów. Wszystko przykrywamy grubą warstwą startego żółtego sera. Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni do przyrumienienia sie sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz