poniedziałek, 29 października 2012

ZAPIEKANKA MAGNACKA



  • 1 kg grzybów
  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody
  • 2 opakowania  szpinaku (około 800g)
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz
  • świeże gałązki rozmarynu
  • masło
  • żółty ser

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy smalec, łyżeczkę soli i kaszę gryczaną. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Na patelnię wrzucamy rozmrożony  szpinak i 2-3 łyżki masła, dusimy około 15 min na wolnym ogniu intensywnie mieszając. Na drugiej (głębokiej)  patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulę i grzyby. Wszystko dusimy na średnim ogniu około 5 min. Następnie dodajemy  pokrojoną w grubą kostkę polędwicę, świeże gałązki rozmarynu (całe - bez krojenia). Jeżeli jest taka potrzeba to można dodać 2 łyżki masła. Pod koniec doprawimy wszystko solą i  świeżo zmielonym pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego na spód dajemy warstwę szpinaku, następnie kaszę gryczaną, warstwę mięsa i grzybów. Wszystko przykrywamy grubą warstwą startego żółtego sera. Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni do przyrumienienia sie sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz