Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 1,5 h
Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Przepis na ciasto:
- 0,5,kg maki pszennej
- woda
- czubata łyżeczka drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka jogurtu naturalnego.
Przepis na farsz:
- 450 g szpinaku mrożonego
- 150 g serka mascarpone
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
Przepis na sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- pieprz i sól
- 1 czubata łyżka śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Wszystko intensywnie mieszamy stopniowo dolewając mleko, gotujemy do czasu, aż mleko będzie prawie zagotowane. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietaną i wlewamy do garnka, w którym gotowaliśmy mleko. Wszystko z powrotem stawiamy na ogień (intensywnie mieszamy). Gotujemy do czasu, aż powstanie gęsty sos, który należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie możemy posypać startym parmezanem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz