środa, 24 października 2012

RAVIOLI ZE SZPINAKIEM

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.


Czas przygotowania: około  1,5 h
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników 


Przepis na ciasto:
  • 0,5,kg maki pszennej
  • woda
  • czubata łyżeczka drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka jogurtu naturalnego.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Możemy z niego uformować  tradycyjne pierogi lub wyciąć z ciasta szklanką 2 okrągłe placuszki a pomiędzy nie włożyć farsz oczywiście zlepiając krążki na krawędzi.

Przepis na farsz:
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 150 g serka mascarpone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
Rozmrożony szpinak wkładamy na patelnię i dodajemy 3 łyżki masła. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż ciecz odparuje. Przekładamy szpinak do miseczki (najlepiej odsączony z nadmiaru wody) i dodajemy serek oraz posiekany czosnek. Wszystko dokładnie blenderujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • pieprz i sól
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Wszystko intensywnie mieszamy stopniowo dolewając mleko, gotujemy do czasu, aż mleko będzie prawie zagotowane. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietaną i wlewamy do garnka, w  którym gotowaliśmy mleko. Wszystko z powrotem stawiamy na ogień (intensywnie mieszamy).  Gotujemy do czasu, aż powstanie gęsty sos, który należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie możemy posypać startym parmezanem.
Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz