niedziela, 5 lutego 2012

SZPINAK Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI PINI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Ograniczona  dostępność jednego ze składników - orzechy Pini
 Do zrobienia tego dania - około 3-4 porcji potrzebujemy:


Przepis na szpinak:


  • 0,5 kg świeżego szpinaku ( może być również szpinak mrożony, ale nie rozdrobniony)
  • 2 szklanki rodzynek
  • 1,5 szklanki orzechów Pini(możemy je zastąpić pestkami dyni)
  •  1-2 łyżki masła










  • Przygotowanie:
    Rodzynki zalać gorącą woda i odstawić na minimum 20 min. Na patelnię wsypać orzeszki Pini i prażyć do zarumienienia. W drugiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy nasz szpinak. Smażmy na małym ogniu intensywnie mieszając (do zwiędnięcia liści). Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to musimy smażyć szpinak  do odparowania cieczy i dopiero potem dodać łyżkę masła. Na patelnię dodajemy orzechy i odcedzone z wody rodzynki. Wszystko jeszcze dusimy około 5 min.
    Smacznego !!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz