piątek, 20 stycznia 2012

POMIDOROWE CURRY Z KREWETKAMI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania dla 3-4 osób potrzebujemy:
  • Około 40 dużych krewetek bez pancerzyków
  • 600g (1,5 puszki) pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1  łyżeczka zmielonej kolendry (nie przesadzamy z ilością i koniecznie musi być zmielona. Jeżeli nie mamy zmielonej kolendry to rozetrzyjmy ją w moździerzu )
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżka curry
Przygotowanie:
Do naczynia odmierzamy i wsypujemy kurkumę, kolendrę, kmin rzymski, gałkę muszkatołową, wyciskami czosnek, ucieramy obrany ze skórki imbir, ucieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z cytryny. Wlewamy do naszych składników pół szklanki wody, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Następnie posiekaną drobno cebule ze szczyptą soli podsmażamy  na patelni  do zeszklenia.  Do zeszklonej cebuli dodajemy wcześniej przygotowane przyprawy i smażymy około 3-4 min intensywnie mieszając. Dodajemy  pomidory i 1,5 szklanki wody. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji kremu (jeżeli jest  potrzeba to dolewamy wody). Doprawiamy nasz krem curry i cynamonem i podduszamy go na małym ogniu około 20 min.
Po 20 minutach dodajemy krewetki  i gotujemy jeszcze około 8-10 min. Krem podajemy z białym ryżem
Smacznego!!

Inspiracja do  powstania dania był przepis Nigelli Lawson




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz