Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania dla 3-4 osób potrzebujemy:
- Około 40 dużych krewetek bez pancerzyków
- 600g (1,5 puszki) pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry (nie przesadzamy z ilością i koniecznie musi być zmielona. Jeżeli nie mamy zmielonej kolendry to rozetrzyjmy ją w moździerzu )
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- sól i pieprz
- oliwa
- skórka i sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka curry
Do naczynia odmierzamy i wsypujemy kurkumę, kolendrę, kmin rzymski, gałkę muszkatołową, wyciskami czosnek, ucieramy obrany ze skórki imbir, ucieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z cytryny. Wlewamy do naszych składników pół szklanki wody, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Następnie posiekaną drobno cebule ze szczyptą soli podsmażamy na patelni do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy wcześniej przygotowane przyprawy i smażymy około 3-4 min intensywnie mieszając. Dodajemy pomidory i 1,5 szklanki wody. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji kremu (jeżeli jest potrzeba to dolewamy wody). Doprawiamy nasz krem curry i cynamonem i podduszamy go na małym ogniu około 20 min.
Po 20 minutach dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze około 8-10 min. Krem podajemy z białym ryżem
Smacznego!!
Inspiracja do powstania dania był przepis Nigelli Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz