poniedziałek, 16 stycznia 2012

RYBNY MIX Z ZIOŁOWĄ SALSĄ

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do zrobienia tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Rybny mix:
  •  4-5  filetów z ryby  ( najlepiej  jest dobrać ryby o rożnych smakach i zróżnicowanych kolorach. Polecam: łososia, dorsza, pstrąga, halibuta, solę
  • sól i pieprz
  • oliwa

 Przygotowanie:
Kroimy każdą rybę na 3-4 pasy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy je na oliwie do momentu aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy o tym, że filety rybne o "twardszym, zbitym" mięsie należy smażyć w pierwszej kolejności.


Salsa ziołowa
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • świeża, posiekana pietruszka około 1/2 szklanki
  • 2 łyżki kaparów w occie (delikatnie opłukanych)
  • świeża posiekana mięta koło 1/3 szklanki
  • duża łyżka oregano
  • dwie łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy/wlewamy  wszystkie składniki i intensywnie mieszamy przez 3-4 minuty. Odstawiamy do lodówki na około 15 min.
Usmażoną rybę układamy na talerzach i skrapiamy do smaku ziołową salsą.
Smacznego!!!

Inspiracja do  powstania dania był przepis Nigelli Lawson

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz