Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Rybny mix:
- 4-5 filetów z ryby ( najlepiej jest dobrać ryby o rożnych smakach i zróżnicowanych kolorach. Polecam: łososia, dorsza, pstrąga, halibuta, solę
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Kroimy każdą rybę na 3-4 pasy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy je na oliwie do momentu aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy o tym, że filety rybne o "twardszym, zbitym" mięsie należy smażyć w pierwszej kolejności.
Salsa ziołowa
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- świeża, posiekana pietruszka około 1/2 szklanki
- 2 łyżki kaparów w occie (delikatnie opłukanych)
- świeża posiekana mięta koło 1/3 szklanki
- duża łyżka oregano
- dwie łyżki oliwy
Do naczynia wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki i intensywnie mieszamy przez 3-4 minuty. Odstawiamy do lodówki na około 15 min.
Usmażoną rybę układamy na talerzach i skrapiamy do smaku ziołową salsą.
Smacznego!!!
Inspiracja do powstania dania był przepis Nigelli Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz