poniedziałek, 5 marca 2012

KACZKA Z OWOCOWĄ PRZYJEMNOŚCIĄ

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  80 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do zrobienia tego dania dla dwóch osób  potrzebujemy:
Przepis na kaczkę:



  • 2 kacze piersi ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie:
    Dzień wcześniej nacinamy głęboko  kacze piersi co 1,5 cm.  Posiekany czosnek mieszamy z majerankiem  i oliwą. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Następnie powstałą pastą smarujemy kacze piersi. Zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 12h.  Tak przygotowaną kaczkę obsmażamy  z 2 stron na mocno rozgrzanej patelni (aż do zarumienienia).  Po obsmażeniu owijamy drób w folię aluminiową.  Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy  kaczkę około 30-40 min .


    Przepis na faszerowane owoce 
    • 2 duże twarde gruszki
    • 2 duże słodkie jabłka
    •  1 mango
    • 250 gram  suszonej żurawiny 
    • 2 łyżki miodu
    Przygotowanie:
    Żurawinę zalewamy gorącą wodą  i odstawiamy na co najmniej 30 min i zabieramy się za owoce. Zaczniemy od jabłka. Obieramy je i odcinamy 2 centymetrowy plaster z górnej części jabłka.  stawiamy jabłko nie odciętą stroną do dołu i  usuwamy gniazdo nasienne. Powinno nam powstać coś na kształt kubka bez uszka.   Teraz musimy nasz jabłczany kubek napełnić owocami. Oczywiście ja proponuje żurawinę i mango ale jakich owoców nie użyjecie do faszerowania to i tak będzie dobrze. Zawijamy je w folię aluminiowa i odstawiamy.
    Teraz gruszki. Obieramy je i przepoławiamy. Usuwamy gniazda nasienne.  Powinny nam  powstać  "gruszkowe łódeczki", które podobnie jak jabłka faszerujemy owocami i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy nasze owoce. Pieczemy około 30- 40 min, aż zmiękną.  10 min przed wyjęciem dajcie po pół łyżki miodu na każdy owoc.
     Smacznego !!!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz