Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 80 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Przepis na kaczkę:
Dzień wcześniej nacinamy głęboko kacze piersi co 1,5 cm. Posiekany czosnek mieszamy z majerankiem i oliwą. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Następnie powstałą pastą smarujemy kacze piersi. Zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 12h. Tak przygotowaną kaczkę obsmażamy z 2 stron na mocno rozgrzanej patelni (aż do zarumienienia). Po obsmażeniu owijamy drób w folię aluminiową. Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy kaczkę około 30-40 min .
Przepis na faszerowane owoce
- 2 duże twarde gruszki
- 2 duże słodkie jabłka
- 1 mango
- 250 gram suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 min i zabieramy się za owoce. Zaczniemy od jabłka. Obieramy je i odcinamy 2 centymetrowy plaster z górnej części jabłka. stawiamy jabłko nie odciętą stroną do dołu i usuwamy gniazdo nasienne. Powinno nam powstać coś na kształt kubka bez uszka. Teraz musimy nasz jabłczany kubek napełnić owocami. Oczywiście ja proponuje żurawinę i mango ale jakich owoców nie użyjecie do faszerowania to i tak będzie dobrze. Zawijamy je w folię aluminiowa i odstawiamy.
Teraz gruszki. Obieramy je i przepoławiamy. Usuwamy gniazda nasienne. Powinny nam powstać "gruszkowe łódeczki", które podobnie jak jabłka faszerujemy owocami i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy nasze owoce. Pieczemy około 30- 40 min, aż zmiękną. 10 min przed wyjęciem dajcie po pół łyżki miodu na każdy owoc.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz