Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 80 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Przepis na kaczkę:
Dzień wcześniej nacinamy głęboko kacze piersi co 1,5 cm. Posiekany czosnek mieszamy z majerankiem i oliwa. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Następnie smarujemy powstałą pastą kacze piersi. Zawijamy piersi w folie aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 12h. Tak przygotowana kaczkę obsmażamy z 2 stron do zarumienienia. Ważne jest aby kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu owijamy drób w folie aluminiowa. Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy kaczkę około 30-40 min .
Przepis na puree z selera:
- 1 duży seler
- 3 łyżki gęstej śmietany ( osobiście polecam gęsty jogurt grecki)
- sól
- 2 kostki bulionu warzywnego.
Obranego i pokrojonego w kostkę selera wrzucamy do garnka. zalewamy wodą i dodajemy kostki bulionu. Gotujemy selera., aż będzie miękki. Odcedzamy wodę i miksujemy . Dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy i doprawimy solą.
Aby przygotować dresing miodowo- musztardowy to musimy do małego garnka dajemy jedną dużą łyżkę miodu, pełna łyżeczkę musztardy i łyżeczkę octu balsamicznego lub jedna łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz