poniedziałek, 20 lutego 2012

KACZKA NA PODUSZCE Z SELEROWEGO PUREE , Z SOSEM MIODOWO- MUSZTARDOWYM

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  80 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do zrobienia tego dania dla dwóch osób  potrzebujemy:
Przepis na kaczkę:








  • 2 kacze piersi ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie:
    Dzień wcześniej nacinamy głęboko  kacze piersi co 1,5 cm.  Posiekany czosnek mieszamy z majerankiem  i oliwa. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Następnie smarujemy powstałą pastą  kacze piersi. Zawijamy piersi w folie aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 12h.  Tak przygotowana kaczkę obsmażamy z 2 stron do zarumienienia.  Ważne jest aby kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu owijamy drób w folie aluminiowa.  Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy  kaczkę około 30-40 min .


    Przepis na puree z  selera:
    • 1 duży seler
    • 3 łyżki gęstej śmietany ( osobiście polecam gęsty jogurt grecki)
    • sól 
    • 2 kostki bulionu warzywnego.
    Przygotowanie:
    Obranego i pokrojonego w kostkę selera wrzucamy do garnka. zalewamy wodą i dodajemy kostki bulionu. Gotujemy selera., aż będzie miękki. Odcedzamy wodę i miksujemy .  Dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy  i doprawimy solą.
    Aby przygotować  dresing miodowo- musztardowy  to musimy do małego garnka dajemy jedną dużą łyżkę miodu, pełna łyżeczkę musztardy i łyżeczkę octu balsamicznego lub jedna łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
     Smacznego !!!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz