piątek, 17 lutego 2012

SPAGHETTI Z LE KULE W SOSIE POMIDOROWYM

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  60 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników












Do zrobienia tego dania - około 4 porcji potrzebujemy:
Przepis na Le Kule:



  • 0,5 kg mięsa mielonego ( ja polecam wieprzowe -wołowe)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki  czerwonej papryki
  • sól i pieprz
  •  1,5 szklanki bułki tartej 
  • mleko
  • Przygotowanie
    Do naczynia wsypujemy bułkę tartą i dolewamy mleka, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany.  Odstawiamy  bułkę na  około 15 min. Drobno posiekaną cebule, mięso, paprykę mieszamy i dodajemy namoczoną tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Powstała mięsna masa powinna być dość "puszysta". Chodzi o to aby nasze Le Kule były miękkie. Formujemy małe  kulki i obsmażamy  na rozgrzanej oliwie.Pamiętajcie że mamy je obsmażyć do zarumienienia, a nie smażyć!. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy około  20- 30  min w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.


    Przepis na sos pomidorowy:


  • 400g krojonych pomidorów bez skórki (1 puszka)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 25g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  •  2 czubate łyżki estragonu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżka cukru    


  • Przygotowanie:
    Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Następnie powoli dolewamy bulion intensywnie mieszając do zagotowania. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Gotujemy wszystko jeszcze około 15 min od czasu do czasu mieszając.
    Le kule najlepiej podawać ze Spaghetti.
    Smacznego !!!



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz