Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania - około 4 porcji potrzebujemy:
Przepis na Le Kule:
Do naczynia wsypujemy bułkę tartą i dolewamy mleka, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy bułkę na około 15 min. Drobno posiekaną cebule, mięso, paprykę mieszamy i dodajemy namoczoną tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstała mięsna masa powinna być dość "puszysta". Chodzi o to aby nasze Le Kule były miękkie. Formujemy małe kulki i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.Pamiętajcie że mamy je obsmażyć do zarumienienia, a nie smażyć!. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
Przepis na sos pomidorowy:
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Następnie powoli dolewamy bulion intensywnie mieszając do zagotowania. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Gotujemy wszystko jeszcze około 15 min od czasu do czasu mieszając.
Le kule najlepiej podawać ze Spaghetti.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz