poniedziałek, 13 lutego 2012

ŁOSOSIOWE BABECZKI NA ŚNIADANIE

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  40 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
 Do zrobienia tego dania - około 4 porcji potrzebujemy:
Przepis na Łososiowe babeczki:



  • 250 g plastrów lub skrawków  łososia wędzonego
  • 2 kostki chudego białego sera
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  •  1 duża czerwona papryka
  • 1 średni wielkości ogórek szklarniowy
  • 1 średniej wielkości cebulka
  • 2 pomidory
  • szczypiorek
  •  2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  •  
     Przygotowanie:
    Do zrobienia  łososiowych babeczek potrzepujemy kilku filiżanek i trochę folii aluminiowej. Z folii aluminiowej wycinamy kwadraty,  które następnie musimy umieścić w taki sposób wewnątrz  filiżanki aby dokładnie zostało zakryte dno i  ścianki naczynia. Wystającą folię aluminiową zaginamy na zewnętrzną stronę,  nie odcinamy jej, jeszcze będzie nam potrzebna. Mając tak przygotowane filiżanki wykładamy wnętrze plastrami łososia. Również dbamy o to aby ścianki i dno było dokładnie "zalepione"  pysznym wędzonym  łososiem. Wstawiamy do lodówki.
    Następnie zabieramy się do robienia twarożku. Warzywa kroimy w drobniutką kostkę i wrzucamy do naczynia. Oczywiście warzywa mogą znacząco różnić się od tych, które podałem. Dobierzcie je według własnych upodobań.
    Wszystko mieszamy z białym serem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
     Wyjmujemy nasze filiżanki z lodówki, napełniamy je twarożkiem i  posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz