Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania - około 4 porcji potrzebujemy:
Przepis na Cannelloni:
Przygotowanie:
Cannelloni gotujemy al dente i odstawimy do ostygnięcia.Uważamy aby makaron się nie posklejał. Następnie na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy szpinak i smażymy około 10 min intensywnie mieszając. Zmniejszamy płomień pod patelnią do minimum i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, startą mozzarelle, śmietanę i ser ricotta . Wszystko dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy roztrzepane jajka. Mieszamy i przyprawiamy sola i pieprzem. Nadziewamy cannelloni naszym szpinakiem.
Przepis na sos śmietankowy:
- 35g masła
- 35g maki
- 1,5- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 liście laurowe
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy 1,5 szklanki mleka i śmietanę jednocześnie intensywnie mieszając. Uważamy aby nie powstały gródki mąki. Jeżeli nasz sos jest za gęsty to dolewamy mleka aż osiągnie on konsystencję ciasta na naleśniki.
Do naczynia żaroodpornego na dno wlewamy cienką warstwę sosu. Wkładamy obok siebie wcześniej nadziane cannelloni i zalewamy je pozostałym sosem. Na wierzch kładziemy plastry żółtego sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30- 40 min.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz