czwartek, 9 lutego 2012

ZAPIEKANE CANNELLONI W SOSIE ŚMIETANKOWYM

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  60 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania - około 4 porcji potrzebujemy:
Przepis na Cannelloni:

  • 16 rurek Cannelloni
  • około 500g rozmrożonego szpinaku
  • 150 g sera Ricotta
  •  25g masła
  • 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 100 g startej mozzarelli
  • 2 jajka 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz


  • Przygotowanie:
    Cannelloni gotujemy al dente i odstawimy do ostygnięcia.Uważamy aby makaron się nie posklejał. Następnie na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy szpinak i smażymy około 10 min intensywnie mieszając.  Zmniejszamy płomień pod patelnią do minimum i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej,  startą mozzarelle, śmietanę i ser ricotta . Wszystko dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy roztrzepane jajka. Mieszamy i przyprawiamy sola i pieprzem. Nadziewamy cannelloni naszym szpinakiem.

    Przepis na sos śmietankowy:
    •  35g masła
    • 35g maki
    • 1,5- 2  szklanki mleka
    • 1 szklanka śmietany
    • szczypta gałki muszkatołowej  
    • 3 liście laurowe
    Przygotowanie:
    W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy 1,5 szklanki mleka  i śmietanę jednocześnie intensywnie  mieszając. Uważamy aby nie powstały gródki mąki. Jeżeli nasz sos jest za gęsty to dolewamy mleka aż osiągnie on konsystencję ciasta na naleśniki.

    Do naczynia żaroodpornego na dno wlewamy cienką warstwę sosu. Wkładamy obok siebie wcześniej nadziane cannelloni i zalewamy je pozostałym  sosem. Na wierzch kładziemy plastry żółtego sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30- 40 min.
    Smacznego!!!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz