środa, 14 marca 2012

DELIKATNA ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników










 Zupę,  która chciałbym Wam zaprezentować i polecić,  występuje dość często u mnie w jadłospisie.  Jest delikatna w swoim  "rybnym"  smaku a jej przygotowanie jest banalne.  Nie jest to zupa, która wymaga gotowania wywaru z ryb czy z owoców morza. No chyba, że nie jesteśmy wstanie kupić sosu rybnego ...
Do zrobienia tego dania dla 3-4  osób potrzebujemy:





  • 2 kostki rosołowe
  • 150 - 200g krewetek  koktajlowych (lub innych owoców morza -według uznania)
  • 3-4  filety z białej ryby (jeden filet na osobę)
  • 6-8 średniej wielkości  marchewek
  • 1 średniej wielkości  por
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól i pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • Przygotowanie:
    Do garnka wlewamy około 3,5 litra wody. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę oraz grubo posiekaną cebulę. Gotujemy wszystko do wrzenia. Następnie wlewamy sos rybny i dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy wszystko do momentu aż zmiękną warzywa. Dorzucamy krewetki i pokrojony w plastry por. Wszystko gotujemy na małym ogniu  jeszcze około 5-10  min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Teraz czas na dodanie filetów rybnych. Filety dzielimy na dwa kawałki. Do oddzielnego garnuszka odlewamy około 1 litra  naszej zupy (sam wywar bez warzyw) i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego wywaru wkładamy nasze filety. Gotujemy około 5 min.  Sposób podania zupy: na talerzu/misce kładziemy warzywa, krewetki i następnie filet . Zalewamy wszystko zupą i posypujemy siekaną pietruszką.
    Smacznego !!!






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz