Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania potrzebujemy
Wiem, wiem znowu ryba:) Ale za to jaka! Naprawdę polecam. Ja osobiście uwielbiam szkockie jajo zjeść na śniadanie ze świeżym pieczywem, z masłem i kawałkiem sałaty lodowej. Nie oznacza to jednak, że nie pasuje ono do naszych "ukochanych" ziemniaków czy innych obiadowych warzyw.
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na miękko. Nie będę pisał jak się to robi, bo każdy ma swoje sposoby. Od razu podpowiem, że jak robicie szkockie jaja pierwszy raz, to ugotujcie trochę więcej sztuk niż potrzebujecie (wcale nie jest tak łatwo obrać całe jajka na miękko ze skorupki, często pękają). Ugotowane jajka obieramy i odkładamy na bok. Odsączone z wody, surowe filety rybne miksujemy na "papkę". Dodajemy jedno niegotowane jajko, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i dokładnie wszystko mieszamy. Jeżeli powstała masa jest zbyt wodnista to należy dosypać trochę mąki pszennej. Wszystko doprawiamy jedną dużą szczyptą soli i pieprzu. Następnie musimy uformować szkockie jajo. Kładziemy je na dłoni i obklejamy rybną "papką." Pamiętajmy o tym, żeby grubość warstwy, którą nakładamy na na jajko nie była większa niż pół centymetra. Powinno nam powstać coś w rodzaju rybnego pączka, którego dodatkowo obtaczamy w bułce tartej (jak na zdjęciu).
Tak przygotowane jaja smażymy na głębokim rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz