środa, 14 marca 2012

SZKOCKIE JAJO

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min.
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania potrzebujemy


  •  1-1,5 jajka na osobę plus jedno surowe, które dodajemy do zmielonych filetów
  • filety rybne (w zależności od tego jakich filetów użyjecie, to ich ilość będzie różna. Przyjmijmy że potrzebujemy taką ilość ryby, żeby można było obtoczyć nią  wszystkie jaka, które chcemy przygotować. Nie używajcie do tego łososia!)
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • bazylia
  • sól i pieprz 
  • bułka tarta
  • Przygotowanie:
    Wiem, wiem znowu ryba:) Ale za to jaka! Naprawdę polecam. Ja osobiście uwielbiam szkockie jajo zjeść na śniadanie ze świeżym pieczywem, z masłem i kawałkiem sałaty lodowej. Nie oznacza to jednak, że nie pasuje ono do  naszych "ukochanych" ziemniaków czy innych obiadowych warzyw.
    Przygotowanie:
    Gotujemy jajka na miękko.  Nie będę pisał jak się to robi, bo każdy ma swoje sposoby. Od razu podpowiem, że jak robicie szkockie jaja pierwszy raz, to ugotujcie trochę więcej sztuk niż potrzebujecie (wcale nie jest tak łatwo obrać całe jajka na miękko ze skorupki, często pękają). Ugotowane jajka obieramy i odkładamy na bok. Odsączone z wody, surowe filety rybne miksujemy na "papkę". Dodajemy jedno niegotowane jajko, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i dokładnie wszystko mieszamy. Jeżeli powstała masa jest zbyt wodnista to należy dosypać trochę mąki pszennej. Wszystko doprawiamy jedną dużą szczyptą soli i pieprzu. Następnie musimy uformować szkockie jajo. Kładziemy je na dłoni i obklejamy rybną "papką." Pamiętajmy o tym, żeby grubość warstwy, którą nakładamy na na jajko nie była większa niż pół centymetra. Powinno nam powstać coś w rodzaju rybnego pączka, którego dodatkowo obtaczamy w bułce tartej (jak na zdjęciu). 
    Tak przygotowane jaja smażymy na głębokim rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. 
    Smacznego!!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz