wtorek, 27 marca 2012

ŁOSOŚ Z PIECZONYMI POMIDORAMI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  120 min
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników


Do zrobienia tego dania potrzebujemy


  • filety z łososia (przyjmijmy że potrzebujemy na jedną osobę 150-200 gram ryby)
  • 20-30  pomidorów koktajlowych
  • tymianek
  • bazylia 
  • oliwa
  • mix "zielonki " (np.  mix  liści  szpinaku , rukoli i sałat, które  najlepiej odpowiadają  waszym gustom)
  • 1 łyżka oleju lnianego 
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz 
  • Przygotowanie:
    Jest to bardzo proste, "zielone" danie. Zaczynamy od pomidorów....  W pierwszej kolejności przecinamy je na pół i rozkładamy na blasze (skórką do dołu).  Posypujemy je dużą ilością tymianku  i bazylii, skrapiamy oliwą i oprószamy solą.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i w tej temperaturze pieczemy pomidory około 120 min. Jeżeli mamy czas to możemy zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 180 min. Podczas pieczenia naszych pomidorów przygotowujemy mix "zieloności" i łososia.
    Rybę kładziemy skórą do dołu i przyprawiamy  solą i pieprzem ( i to tyle co musimy z nią zrobić poza  pieczeniem). Łososia pieczemy w temperaturze 170 -200 stopni około 10-20 min.
    Do naszego  zestawu "zieloności"  dodajemy sok z cytryny  i olej lniany.
    Przed podaniem mieszamy nasz mix ze  świeżo upieczonymi pomidorkami. 



















    Smacznego !!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz