Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 45 minŁatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania potrzebujemy
Mozzarella w orzechowej panierce jest bardzo prostym składnikiem codziennego obiadu, który z powodzeniem zastąpi naszego popularnego kotleta. Aby przygotować ten przysmak, musimy najpierw delikatnie podprażyć orzechy (np. włoskie, laskowe) ze szczyptą soli (osobiście polecam również prażone migdały). Tak przygotowane orzechy siekamy bardzo drobno (dla ułatwienia możemy je zmiksować). Z chleba tostowego odcinamy skórki. Mozzarellę kroimy w centymetrowe plastry (plasterki mozzarelli powinny być zbliżone wielkością do 1/3 wielkości kromki chleba tostowego). Następnie zaczynamy panierować ser. W tym celu bierzemy dwie kromki chleba tostowego i plaster mozzarelli. Ser wkładamy pomiędzy chleb tostowy i mocząc delikatnie brzegi chleba w mleku zaczynamy je sklejać. Powinien nam powstać w miarę foremny prostokąt. Następnie maczamy naszego "tosta" w roztrzepanym jajku, w orzechach i bułce tartej, smażymy na oliwie lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (aż do zarumienienia).
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz