środa, 11 kwietnia 2012

MOZZARELLA W ORZECHOWEJ SKORUPCE

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  45 min
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania potrzebujemy



  • biały chleb tostowy 
  • mozzarella
  • mix orzechów (według uznania)
  •  jajka
  • mleko
  • sól i pieprz 
  • Przygotowanie:
    Mozzarella w orzechowej panierce jest bardzo prostym składnikiem codziennego obiadu, który z powodzeniem zastąpi naszego popularnego kotleta. Aby przygotować  ten przysmak, musimy najpierw delikatnie podprażyć orzechy (np. włoskie, laskowe) ze szczyptą soli (osobiście polecam również prażone migdały). Tak przygotowane  orzechy siekamy bardzo drobno (dla ułatwienia możemy je zmiksować). Z chleba tostowego odcinamy skórki. Mozzarellę kroimy w centymetrowe plastry (plasterki mozzarelli powinny być zbliżone wielkością do 1/3 wielkości kromki chleba tostowego).  Następnie zaczynamy panierować ser.  W tym celu bierzemy dwie  kromki chleba tostowego i plaster mozzarelli.  Ser  wkładamy pomiędzy chleb tostowy i mocząc delikatnie  brzegi chleba w mleku zaczynamy je sklejać. Powinien nam powstać w miarę  foremny prostokąt. Następnie maczamy naszego "tosta" w roztrzepanym jajku, w orzechach i bułce tartej, smażymy na oliwie lub pieczemy w piekarniku  rozgrzanym do 170 stopni (aż do zarumienienia).
    Smacznego !!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz