Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 40 minŁatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia kremu z selera dla 3- 4 osób potrzebujemy:
- dwa duże selery
- 2 duże kostki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki dobrej whisky
- jogurt grecki lub gęstą śmietanę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Chyba nie ma łatwiejszego przepisu na tym blogu - jeżeli chodzi o kremy. Gwarantuję, że jak raz skorzystacie z tego przepisu, to będziecie do niego wracali. Krem jest przyjemnie aromatyczny, niecodzienny a do tego naprawdę smaczny.
Obrane i pokrojone w grubą kostkę selery wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy kostki bulionu. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie odlewamy z garnka połowę bulionu i miksujemy selery na gładką masę. Miksując dolewamy pozostały bulion tak, żeby powstał krem o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany. Gotujemy na małym ogniu około 5 min. Pod koniec gotowania doprawiamy krem trzema - czterema łyżkami dobrej whisky (np. czarnego żaglowca :). Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia , czekamy 5-10 min, aż nam się smaki "przegryzą." Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Mówiłem, że banalne w przygotowaniu.
Podając możecie przybrać krem łyżką gęstego jogurtu greckiego lub łyżką gęstej śmietany.
Świetnie do kremu selerowego pasują grzanki z serem gorgonzola.
Do zrobienia grzanek potrzebujemy:
- bagietkę
- ser gorgonzola
- masło
- czosnek
- ser tarty mozzarella
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz