sobota, 14 kwietnia 2012

SELEROWY KREM Z GRZANKAMI

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  40 min
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
















Do zrobienia kremu z selera dla 3- 4 osób potrzebujemy: 
  • dwa duże selery
  • 2  duże kostki bulionu warzywnego
  •  3-4 łyżki dobrej whisky 
  • jogurt grecki lub gęstą śmietanę  
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:
Chyba nie ma łatwiejszego przepisu na tym blogu - jeżeli chodzi o kremy.  Gwarantuję, że jak raz skorzystacie z tego przepisu, to będziecie do niego wracali. Krem jest przyjemnie aromatyczny, niecodzienny a do tego naprawdę smaczny.
Obrane i pokrojone w grubą kostkę selery wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy kostki bulionu. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie odlewamy z garnka połowę bulionu i miksujemy selery na gładką masę. Miksując dolewamy pozostały bulion tak, żeby powstał  krem o konsystencji  zbliżonej do gęstej śmietany. Gotujemy na małym ogniu około 5 min.  Pod koniec gotowania doprawiamy krem trzema - czterema łyżkami  dobrej whisky (np. czarnego żaglowca :). Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia , czekamy 5-10 min, aż  nam się  smaki "przegryzą."  Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.  Mówiłem, że banalne w przygotowaniu.
Podając możecie przybrać krem łyżką gęstego jogurtu greckiego lub łyżką gęstej śmietany.
Świetnie do kremu selerowego pasują grzanki z serem gorgonzola.

Do zrobienia grzanek potrzebujemy:
  • bagietkę
  • ser gorgonzola
  • masło
  • czosnek
  • ser tarty mozzarella
Bagietkę kroimy w kawałki o grubości około trzech centymetrów. Smarujemy masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, kawałkami sera gorgonzola i startą mozzarellą. Tak przygotowane grzanki wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz