wtorek, 24 kwietnia 2012

RISSOTTO "PO WENECKU"

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników




      
     






    Do zrobienia rissotto po wenecku
     dla 4 osób potrzebujemy: 

    • 400-500g mrożonego groszku
    • 1,5- 2 litr bulionu warzywnego
    •  3 młode cukinie ( około 0.7kg )
    • szklanka dobrego ryżu (ja używam ryżu basamati) 
    • 1 duża cebula
    • 2-3 łyżki masła (30-40 g)
    • 4-5 łyżek dobrego startego sera
    •  sól i pieprz 
    • oliwa  
    Przygotowanie:
    W małym garnku rozpuszczamy dużą łyżkę masła i dodajemy 1/3 groszku. intensywnie mieszamy do momentu aż groszek będzie miękki, następnie wszystko blenderujemy. 
    Na patelnię z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy, 2  łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy około 3 min, następnie dodajemy resztę rozmrożonego  groszku, pokrojoną w kostkę cukinię i szklankę ryżu. Wszystko intensywnie mieszamy około 4 min i zalewamy 1,5l bulionu. Po kilku minutach gotowania dodajemy groszkowe puree i starty ser.  Intensywnie mieszamy do czasu, aż ryż zacznie być miękki. Konsystencja rissota powinna być zwarta. Po zdjęciu potrawy z ognia należy odczekać ok. 5 min i doprawić ją solą i pieprzem
    Smacznego !!!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz