Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 minŁatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia rissotto po wenecku
dla 4 osób potrzebujemy:
- 400-500g mrożonego groszku
- 1,5- 2 litr bulionu warzywnego
- 3 młode cukinie ( około 0.7kg )
- szklanka dobrego ryżu (ja używam ryżu basamati)
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki masła (30-40 g)
- 4-5 łyżek dobrego startego sera
- sól i pieprz
- oliwa
W małym garnku rozpuszczamy dużą łyżkę masła i dodajemy 1/3 groszku. intensywnie mieszamy do momentu aż groszek będzie miękki, następnie wszystko blenderujemy.
Na patelnię z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy około 3 min, następnie dodajemy resztę rozmrożonego groszku, pokrojoną w kostkę cukinię i szklankę ryżu. Wszystko intensywnie mieszamy około 4 min i zalewamy 1,5l bulionu. Po kilku minutach gotowania dodajemy groszkowe puree i starty ser. Intensywnie mieszamy do czasu, aż ryż zacznie być miękki. Konsystencja rissota powinna być zwarta. Po zdjęciu potrawy z ognia należy odczekać ok. 5 min i doprawić ją solą i pieprzem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz