środa, 9 maja 2012

MAJOWY SZCZUPAK

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Mała dostępność jednego ze składników- świeży szczupak
                                                                                                                                                                                                                                                     Do przygotowania ryby dla 2-3 osób  potrzebujemy 

  • około dwukilogramowego  żywego  szczupaka (w tej wadze są najsmaczniejsze)
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  •  sól 
  • mąka pszenna
Przygotowanie:
Przy robieniu tego dania trochę można się "zakrwawić"- trzeba ubić, wypatroszyć i oskrobać rybę (chyba, że kupimy w supermarkecie - w stanie - "prosto do smażenia"...:-)). Trzeba przyznać, że  trudno znaleźć do zakupu żywego szczupaka, ja osobiście znam w Warszawie tylko jedno miejsce, gdzie można w każdą sobotę zaopatrzyć się w żywą rybę -  rynek w dzielnicy Ursus. Szczupak na zdjęciu został złowiony na  majówce i już kilka godzin później znalazł się na patelni... Nie ma  to jak świeży król naszych jezior...

Po tym jak już zabijemy rybę, wypatroszymy i oskrobiemy, musimy ją pokroić (głowę odcinamy i wyrzucamy). Najlepiej jest pociąć ją w tzw."dzwonki" (jak na zdjęciu), pamiętając o tym aby nie były one grubsze niż 2,5 cm.  Dokładnie opłukujemy każdy z kawałków, solimy po obydwu stronach (duża szczypta), dość obficie posypujemy pieprzem ziołowym i czosnkiem. Ryby wkładamy do naczynia  i wstawiamy na minimum 2h do lodówki. Przed smażeniem każdy z kawałków ryby obtaczamy dokładnie w mące. Smażymy szczupaka na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz