Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min Łatwe w przygotowaniu
Mała dostępność jednego ze składników- świeży szczupak
Do przygotowania ryby dla 2-3 osób potrzebujemy
- około dwukilogramowego żywego szczupaka (w tej wadze są najsmaczniejsze)
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- sól
- mąka pszenna
Przy robieniu tego dania trochę można się "zakrwawić"- trzeba ubić, wypatroszyć i oskrobać rybę (chyba, że kupimy w supermarkecie - w stanie - "prosto do smażenia"...:-)). Trzeba przyznać, że trudno znaleźć do zakupu żywego szczupaka, ja osobiście znam w Warszawie tylko jedno miejsce, gdzie można w każdą sobotę zaopatrzyć się w żywą rybę - rynek w dzielnicy Ursus. Szczupak na zdjęciu został złowiony na majówce i już kilka godzin później znalazł się na patelni... Nie ma to jak świeży król naszych jezior...
Po tym jak już zabijemy rybę, wypatroszymy i oskrobiemy, musimy ją pokroić (głowę odcinamy i wyrzucamy). Najlepiej jest pociąć ją w tzw."dzwonki" (jak na zdjęciu), pamiętając o tym aby nie były one grubsze niż 2,5 cm. Dokładnie opłukujemy każdy z kawałków, solimy po obydwu stronach (duża szczypta), dość obficie posypujemy pieprzem ziołowym i czosnkiem. Ryby wkładamy do naczynia i wstawiamy na minimum 2h do lodówki. Przed smażeniem każdy z kawałków ryby obtaczamy dokładnie w mące. Smażymy szczupaka na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz