środa, 16 maja 2012

PRAWDZIWE WĘDLINY

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 5 godzin 
Trudne w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Składniki do przygotowania wędlin:
  • na jedną polędwicę potrzebujemy około 2-2,5kg schabu
  • na jedna szynkę  potrzebujemy około 1-1,5kg szynki wieprzowej
  • czosnek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  •  sól i pieprz  

Przygotowanie  polędwicy i szynki:
Mięso na wędlinę najlepiej przygotować co najmniej dobę przed wędzeniem. W tym celu należy natrzeć je dużą ilością soli i pieprzu (na  2-2,5 kg schabu około 4 płaskie łyżki soli i 2 płaskie łyżki pieprzu, natomiast na 1-1,5kg szynki dajemy 3 płaskie  łyżki soli  i 1,5 łyżki pieprzu).
Następnie mięso trzeba włożyć  do woreczka i dodać połamane liście laurowe, czosnek, ziele angielskie (6 grubo pokrojonych ząbków czosnku , 4 liście laurowe oraz 10 ziaren ziela angielskiego). Warto wyżej wymienione składniki  rozłożyć w worku równomiernie. Tak przygotowane mięso powinno trafić do lodówki na minimum 24h
Po tym czasie wyjmujemy szynkę i schab, oczyszczamy z ziela angielskiego, czosnku i liści laurowych  i przechodzimy do kolejnego etapu przygotowań . Do tego celu  potrzebujemy "pończochy" - najlepiej nowe oczywiście, nie koniecznie najlepszej jakości:-) i dobry sznurek.  Wkładamy do pończochy jeden kawałek mięsa, mocno naciągamy i zawiązujemy od góry (następny kawałek musimy zawiązać od góry i dołu rzecz jasna). Oplatamy mięso dookoła sznurkiem, co 4 centymetry. 
Do wędzenia potrzebujemy dębiny lub olchy.  Wędzimy około 4-5 h.

1 komentarz: