Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 5 godzin Trudne w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Składniki do przygotowania wędlin:
- na jedną polędwicę potrzebujemy około 2-2,5kg schabu
- na jedna szynkę potrzebujemy około 1-1,5kg szynki wieprzowej
- czosnek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
Przygotowanie polędwicy i szynki:
Mięso na wędlinę najlepiej przygotować co najmniej dobę przed wędzeniem. W tym celu należy natrzeć je dużą ilością soli i pieprzu (na 2-2,5 kg schabu około 4 płaskie łyżki soli i 2 płaskie łyżki pieprzu, natomiast na 1-1,5kg szynki dajemy 3 płaskie łyżki soli i 1,5 łyżki pieprzu).
Następnie mięso trzeba włożyć do woreczka i dodać połamane liście laurowe, czosnek, ziele angielskie (6 grubo pokrojonych ząbków czosnku , 4 liście laurowe oraz 10 ziaren ziela angielskiego). Warto wyżej wymienione składniki rozłożyć w worku równomiernie. Tak przygotowane mięso powinno trafić do lodówki na minimum 24h
Po tym czasie wyjmujemy szynkę i schab, oczyszczamy z ziela angielskiego, czosnku i liści laurowych i przechodzimy do kolejnego etapu przygotowań . Do tego celu potrzebujemy "pończochy" - najlepiej nowe oczywiście, nie koniecznie najlepszej jakości:-) i dobry sznurek. Wkładamy do pończochy jeden kawałek mięsa, mocno naciągamy i zawiązujemy od góry (następny kawałek musimy zawiązać od góry i dołu rzecz jasna). Oplatamy mięso dookoła sznurkiem, co 4 centymetry.
Do wędzenia potrzebujemy dębiny lub olchy. Wędzimy około 4-5 h.
Nie ma nic lepszego jak prawdziwa szynka
OdpowiedzUsuń