Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Składniki do przygotowania pasztetu :
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 0,5kg wątróbki wieprzowej (można zastąpić każdym innym mięsem)
- 0,5 kg buraków czerwonych
- 0.5 kg marchwi
- 2 średniej wielkości cebule
- 3-4 papryczki chyli
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki majeranku
- 1 por
- 5-6 liści laurowych
- 10 -15 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
- jajka
Aby przygotować pasztet musimy ugotować włoszczyznę, marchew, por i w oddzielnym garnku buraki. Pod koniec gotowania wkładamy pokrojone w grubą kostkę mięso, gotujemy około 10 min.
Po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę wszystkie ugotowane składniki plus cebulę i papryki chyli... Wbijamy żółtka i ubite na sztywno białko do pasztetowej masy, dodajemy szklankę wina. Liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylię, majeranek ucieramy w moździerzu i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy blachę margaryną, oprószamy tartą bułką i wlewamy masę pasztetową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około jedną godzinę.
Składniki do przygotowania sałatki:
- świeże liście bazylii
- świeże liście mięty
- ocet winny z białego wina
- małe pomidory (najlepiej koktajlowe)
- mix ulubionych sałat
Pomidory kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Do naczynia dodajemy sałatę, pomidory, znaczną ilość liści bazylii i mięty. Skraplamy wszystko octem winnym. Na koniec kroimy pasztet w 2 centymetrowe kostki. Wszystko delikatnie mieszamy i przykrywamy folią aluminiowa. Wkładamy do lodówki na 2-3h żeby smaki się przegryzły. Niesamowity aromat i smak, gorąco polecam bo warto...
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz