niedziela, 20 maja 2012

Wiosenna sałatka z delikatnym pasztetem warzywnym

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 1,5h 
Łatwe w  przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Składniki do przygotowania pasztetu :
  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 0,5kg wątróbki wieprzowej (można zastąpić każdym innym mięsem)
  • 0,5 kg buraków czerwonych
  • 0.5 kg marchwi
  • 2 średniej wielkości cebule  
  • 3-4 papryczki chyli
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano 
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 por
  • 5-6 liści laurowych
  • 10 -15 ziaren ziela angielskiego
  •  sól i pieprz  
  • 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
  • jajka
Przygotowanie:
Aby przygotować pasztet musimy ugotować włoszczyznę, marchew, por i w oddzielnym garnku buraki. Pod koniec gotowania wkładamy pokrojone w grubą kostkę mięso, gotujemy około 10 min.
Po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę wszystkie ugotowane składniki plus cebulę i papryki chyli... Wbijamy żółtka i ubite na sztywno białko do pasztetowej masy, dodajemy szklankę wina. Liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylię, majeranek  ucieramy w moździerzu i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy blachę margaryną, oprószamy tartą bułką i wlewamy masę  pasztetową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około jedną godzinę.














 Składniki do przygotowania sałatki:
  • świeże liście bazylii
  • świeże liście mięty
  • ocet winny z białego wina
  • małe pomidory (najlepiej koktajlowe)
  • mix ulubionych sałat
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Do naczynia dodajemy sałatę, pomidory, znaczną ilość liści bazylii i mięty. Skraplamy wszystko octem winnym. Na koniec kroimy pasztet w 2 centymetrowe kostki. Wszystko delikatnie mieszamy  i przykrywamy folią aluminiowa. Wkładamy do lodówki na 2-3h żeby smaki się przegryzły. Niesamowity aromat i smak, gorąco polecam bo warto...
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz