Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
- 1 dużego bakłażana
- 2 kostki białego lekkiego sera (250g)
- 3-4 papryczki chyli (opcjonalnie)
- świeże liście bazylii
- świeże liście mięty
- botwinka
- 1-2 łyżki lekkiej śmietany
- sól
- pieprz
Te danie bajecznie wygląda na talerzu i jak ktoś lubi trochę inne smaki, to na pewno to co prezentuję w tym poście "przypadnie mu do podniebienia":). Ja serwuję je na śniadanie. Naprawdę cieszy oko... Do przyrządzenia tej przekąski potrzebujemy użyć grilla tradycyjnego lub elektrycznego. Jeżeli nie dysponujemy takim "sprzętem" to możemy użyć dobrej patelni z "nieprzywierającym" dnem.
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Do miski wrzucamy ser, dużą ilość posiekanej bazylii i mięty, posiekaną botwinkę (liście łodygi i buraka), opcjonalnie - posiekane papryki chyli bez pestek. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.
Następnie kroimy wzdłuż bakłażany (na plastry nie grubsze niż 4 mm) Jeżeli macie taką potrzebę to możecie usunąć skórkę, ja tego nie robię. Każdy plaster przed położeniem na grilla (patelnię) trzeba delikatnie posmarować oliwą. Grillujemy około 10-15 min.
Następnie na gorące plastry od szerszej strony bakłażana nakładamy (na 1/4 plastra ) duża łyżkę naszego twarożku, zwijamy i zjadamy na ciepło.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz