sobota, 9 czerwca 2012

ŚMIETANKOWE JAJKA ZE SZPARAGAMI

 














Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników
Do przygotowania śmietankowych Jajek  dla 2 osób  potrzebujemy:
  • 4 duże jajka
  • lekką śmietanę/jogurt 
  •  sól 
  • optymalnie 2 plastry  chudego boczku lub szynki  na osobę      

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę lub plastry i obsmażamy do  mocnego zarumienienia. Osuszamy z tłuszczu...    Małe naczynka żaroodporne - najlepiej kokilki - smarujemy  delikatnie masłem. Na dno wkładamy obsmażony boczek. Wbijamy po dwa jajka do każdej z nich i  posypujemy solą (około pół łyżeczki na porcję). Wszystko przykrywamy warstwą śmietany (nie więcej niż 2-3 łyżki na jedno naczynie). Kokilki wkładamy do blachy do pieczenia, wlewamy do niej wrzącej wody (do wysokości 3/4 naczynka z jajkami) i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min - czas pieczenia jest zależny od grubości  ścianek naczynia, w którym są jajka.
Przygotowanie białych  szparagów:
Szparagi dokładnie obieramy.  Do wrzącej wody dodajemy  dużą  łyżkę cukru, łyżeczkę soli  i łyżkę oliwy. Następnie wrzucamy szparagi i gotujemy około 8 minut.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz