Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania śmietankowych Jajek dla 2 osób potrzebujemy:
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę lub plastry i obsmażamy do mocnego zarumienienia. Osuszamy z tłuszczu... Małe naczynka żaroodporne - najlepiej kokilki - smarujemy delikatnie masłem. Na dno wkładamy obsmażony boczek. Wbijamy po dwa jajka do każdej z nich i posypujemy solą (około pół łyżeczki na porcję). Wszystko przykrywamy warstwą śmietany (nie więcej niż 2-3 łyżki na jedno naczynie). Kokilki wkładamy do blachy do pieczenia, wlewamy do niej wrzącej wody (do wysokości 3/4 naczynka z jajkami) i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min - czas pieczenia jest zależny od grubości ścianek naczynia, w którym są jajka.
Przygotowanie białych szparagów:
Szparagi dokładnie obieramy. Do wrzącej wody dodajemy dużą łyżkę cukru, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Następnie wrzucamy szparagi i gotujemy około 8 minut.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz