czwartek, 14 czerwca 2012

ZUPA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I LIMONKĄ

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników
                                                                                                                                                                                                                                               
Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 3-4 papryczki chyli
  • 4 limonki
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 4 awokado 
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 3 małe cebule 
  • 2-3  łyżki oregano
  • sól i pieprz 
  • oliwa
Przygotowanie:
Zupa ta ma niepowtarzalny kwaśno - pikantny smak, który miesza się  ze smakiem  pomidora i awokado.
 Do głębokiej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy, pokrojony drobno czosnek i cebule. Szklimy wszystko około 2-3 min. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka oraz  2-3 łyżki oregano.  Doprawiamy  szczyptą soli i pieprzu. Smażymy wszystko  około 4 min i zalewamy bulionem, gotujemy 5 min, dodajemy sok z 4 limonek (polecam dorzucić miąższ z dwóch limonek ). Trzymamy na ogniu jeszcze około 3 min.
Przed podaniem zupy do talerza wkładamy: pokrojone w kostkę awokado, pomidory (wcześniej  pomidory obieramy ze skórki i usuwamy nasiona), drobno posiekaną papryczkę chyli (ilość składników jakie dodajemy jest kwestią gustu )  i zalewamy wszystko wczesnej przygotowanym bulionem z kurczakiem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz