sobota, 30 czerwca 2012

KLUSKI NA PARZE Z JAGODAMI MAMY JOLI


 
PRZEPIS SPRAWDZONY PRZEZ POKOLENIA....


Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki. 
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników

Do przygotowania klusek potrzebujemy:
  • 1,25 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże szczypty soli
  • 150 g drożdży
  • 3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1l jagód
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • cukier wanilinowy
Przygotowanie:

1. Podgrzewamy mleko z połową szklanki mąki (mleko nie może być gorące tylko letnie), dodajemy drożdże i łyżkę cukru. Wszytko trzeba wymieszać tak aby nie było grudek.
2. Ubijamy jajka z pozostałym cukrem (ok. 0,5 szklanki)
3. Do miski wsypujemy mąkę a następnie dodajemy ubite jajka z cukrem
4. Jak drożdże urosną - nie da się nie zauważyć, dzieje się to szybko i czasem mogą "wykipieć" - dodajemy je do pozostałych składników
5. Rozpuszczamy margarynę na ogniu (nie może być bardzo gorąca, żeby nie zaparzyła drożdży) i dodajemy do  miski z resztą składników.
6. Wyrabiamy ciasto intensywnie i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
7. Formujemy kulki, spłaszczamy  i trzymając w dłoni wkładamy do nich jagody z cukrem.  Zaklejamy ciastem.
8. Wkładamy kluski  do specjalnego garnka do parowania, lub jeżeli nie mamy takiego - do zwykłego garnka wlewamy wodę, nakrywamy go płótnem, które mocujemy sznurkiem (na wysokości ucha garnka). Stawiamy na ogniu a kluski układamy na wierzchu. Gotujemy ok. 10 minut każdą porcję.
9. Polewamy kluski śmietaną lub jogurtem z cukrem wanilinowym
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz