wtorek, 3 lipca 2012

SAŁATOWE ZAWIJASKI

Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników
                                                                                                                                                                                                                                             
Do przygotowania  potrzebujemy:
  • 1,5 kostki chudego twarogu
  • 1 szklanka prażonych solonych migdałów
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 główka sałaty
  • sól i pieprz 
  • pomidory koktajlowe
Przygotowanie:
Delikatnie odrywamy  liście sałaty i wrzucamy je do wrzącej wody na 2 minuty, po tym czasie  od razu przekładamy liście  do zimnej wody. Po chwili wykładamy liście na ręcznik i osuszamy.
Do miseczki wkładamy twaróg, posiekane orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy . Jeżeli masa jest zbyt "sucha" to możemy dodać łyżkę gęstej śmietany/ jogurtu. Doprawimy solą i pieprzem do smaku.
Następnie bierzemy 2 liście sałaty i  układamy je tak aby na siebie zachodziły (około 3cm).  Z masy formujemy kulkę i kładziemy na brzeg liści, zwijamy jak gołąbka.
Podając ozdabiamy przekrojonymi na połówki pomidorami koktajlowymi i opruszamy kolorowym pieprzem. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz