środa, 4 lipca 2012

Azjatycka zupa z ryżem i kurczakiem



Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników
                                                                                                                                                                                                                                             
Do przygotowania  potrzebujemy:
  • 1,5 litra wody
  • 3 kostki rosołowe 
  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 1 szklankę dobrej jakości ryżu
  • 1 cytrynę
  • 6-7 dużych gałązek mięty
  • 2 gałązki kolendry
  • sól i pieprz
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy 0,5 litra wody i dodajemy 1,5 kostki rosołowej. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy pełną szklankę ryżu. Ryż gotujemy około 15 - 20 minut (do momentu aż cały płyn zostanie przez niego wchłonięty).
 W tym samym czasie wlewamy resztę wody do oddzielnego garnka, wrzucamy pozostałe kostki rosołowe.  Po zagotowaniu  dodajemy również kurczaka pokrojonego w 3 cm paski o szerokości 1,5 cm. Czekamy około 15 min. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojoną w ćwiartki, obraną ze skórki cytrynę, posiekaną miętę, kolendrę oraz ugotowany wcześniej  ryż.  Gotujemy około 5 minut. Następnie wyjmujemy  kawałki cytryny i doprawiamy zupę pieprzem i solą.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz