Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min
Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania potrzebujemy:
- 1,5 litra wody
- 3 kostki rosołowe
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 1 szklankę dobrej jakości ryżu
- 1 cytrynę
- 6-7 dużych gałązek mięty
- 2 gałązki kolendry
- sól i pieprz
Do garnka wlewamy 0,5 litra wody i dodajemy 1,5 kostki rosołowej. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy pełną szklankę ryżu. Ryż gotujemy około 15 - 20 minut (do momentu aż cały płyn zostanie przez niego wchłonięty).
W tym samym czasie wlewamy resztę wody do oddzielnego garnka, wrzucamy pozostałe kostki rosołowe. Po zagotowaniu dodajemy również kurczaka pokrojonego w 3 cm paski o szerokości 1,5 cm. Czekamy około 15 min. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojoną w ćwiartki, obraną ze skórki cytrynę, posiekaną miętę, kolendrę oraz ugotowany wcześniej ryż. Gotujemy około 5 minut. Następnie wyjmujemy kawałki cytryny i doprawiamy zupę pieprzem i solą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz