niedziela, 23 września 2012

DYNIOWA ZAPIEKANKA

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.


Czas przygotowania: około  60 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników (SEZONOWOŚĆ )




Do przygotowania tego dania dla 6 osób  potrzebujemy: 
  • Około 1- 1,5 kg  dyni
  • 8 dojrzałych pomidorów
  • 0,5 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 250 g pieczarek (lub innych grzybów)
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórki
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku  
  • 2 garście natki pietruszki
  • 4 garście rukoli
  • 200 g żółtego sera
Przygotowanie:
na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy drobno posiekaną cebulę, czosnek  oraz pieczarki. Smażymy wszystko około 3 min. Dodajemy  mielone mięso i smażymy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy przyprawy i pomidory z puszki. Dusimy wszystko kolejne 10 min, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Dynię obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy ją w  plastry (ok. 1cm grubości) i w naczyniu żaroodpornym  układamy na spód. Następna warstwa zapiekanki to  przygotowane mięso z cebulą i pieczarkami. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry pomidory. 
Zapiekankę wkładamy do piekarnika na 25 min, pieczemy  w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypujemy zapiekankę drobno posiekaną rukolą i pietruszką oraz startym serem . Zapiekankę pieczemy aż do zarumienienia się  sera.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz