Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min
Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników (SEZONOWOŚĆ )
Do przygotowania tego dania dla 6 osób potrzebujemy:
- Około 1- 1,5 kg dyni
- 8 dojrzałych pomidorów
- 0,5 kg zmielonej szynki wieprzowej
- 250 g pieczarek (lub innych grzybów)
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 garście natki pietruszki
- 4 garście rukoli
- 200 g żółtego sera
na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki. Smażymy wszystko około 3 min. Dodajemy mielone mięso i smażymy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy przyprawy i pomidory z puszki. Dusimy wszystko kolejne 10 min, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Dynię obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy ją w plastry (ok. 1cm grubości) i w naczyniu żaroodpornym układamy na spód. Następna warstwa zapiekanki to przygotowane mięso z cebulą i pieczarkami. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry pomidory.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika na 25 min, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypujemy zapiekankę drobno posiekaną rukolą i pietruszką oraz startym serem . Zapiekankę pieczemy aż do zarumienienia się sera.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz