Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 45 min Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Składniki na sos:
- około 1kg kurek
- 2 duże cebule
- masło
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy drobno posiekane cebule i dokładnie oczyszczone grzyby. Dusimy wszystko na maśle około 10 min. Po tym czasie zestawiamy patelnię z ognia czekamy 5 min i dodajemy jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do przygotowania pulpetów potrzebujemy:
- 1 kg filetów z ryb słodkowodnych (np. leszcz, lin, okoń )
- 1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- mąka pszenna do panierowania
Filety rybne dokładnie osuszamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa. Czynność powtarzamy trzykrotnie (chodzi o to aby być pewnym, że w przygotowanych pulpetach nie było rybich ości). Do ryby dodajemy jedną łyżkę jogurtu i posiekaną pietruszkę, doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu.
Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy pulpety. Robimy kuliki o średnicy 2- 3 cm i obtaczamy je w mące. Tak przygotowane pulpety wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 5 min. Wyjmujemy i osuszamy.
Do naczynia, które możemy zapiekać w piekarniku, najlepiej do kokilki wkładamy na spód ugotowany makaron a następnie pulpety. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem
i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Podajemy gorące.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz