środa, 12 września 2012

ZAPIEKANE PULPETY RYBNE W SOSIE ŚMIETANKOWYM Z KURKAMI



Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 45 min
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania tego dania dla 4 osób  potrzebujemy: 
Składniki na sos:

  • około 1kg kurek
  • 2 duże cebule
  • masło
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz  
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy  drobno posiekane cebule i dokładnie oczyszczone grzyby. Dusimy wszystko na maśle około 10 min. Po tym czasie zestawiamy patelnię z ognia czekamy 5 min i dodajemy jogurt.  Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do przygotowania pulpetów potrzebujemy:

  • 1 kg filetów z ryb słodkowodnych (np. leszcz, lin, okoń )
  • 1 szklanka posiekanej świeżej  natki pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do panierowania
Przygotowanie
Filety rybne dokładnie osuszamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa. Czynność powtarzamy trzykrotnie (chodzi o to aby być pewnym, że w przygotowanych pulpetach nie było rybich ości). Do ryby  dodajemy jedną łyżkę jogurtu i posiekaną pietruszkę, doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu.
Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy pulpety. Robimy kuliki  o  średnicy 2- 3 cm i  obtaczamy je w mące. Tak przygotowane pulpety wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około  5 min. Wyjmujemy i osuszamy.

Do naczynia, które możemy zapiekać w piekarniku, najlepiej do kokilki wkładamy na spód ugotowany makaron a następnie pulpety. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem
i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Podajemy gorące.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz