niedziela, 29 lipca 2012

CHICKEN TIKKA MASALA



Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min  (bez czasu marynowania)
Łatwe  w  przygotowaniu
Mała dostępność niektórych składników

Do przygotowania tego dania dla 3-4 osób  potrzebujemy: 



  • około 1kg piersi z kurczaka 
  • sól morska
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4  łyżki  oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru o wymiarach 2x3 cm 
  • 6-7 torebek nasiennych kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka  mielonej kolendry  (ziarenka utarte w moździerzu)
  • 500-800g - pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 1 duża papryczka chili
  • 160g śmietany kremówki 
  • 1 łyżeczka przyprawy "garam masala"
  • sok z połowy cytryny 
Do przygotowania marynaty:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • sok z dwóch limonek 
  • kawałek imbiru o wymiarach 2x3 cm 
  • 1 płaska łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżka przyprawy "garam masala"
  • 1,5 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki 
Przygotowanie
Na początku musimy zamarynować mięso z kurczaka. W  tym celu w naczyniu łączymy jogurt, sok z limonki, drobno posiekany imbir, kmin rzymski, sproszkowaną paprykę i przyprawę garam masala. Wszystko mieszamy, dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka i znowu dokładnie mieszamy. Przykrywamy i marynujemy w lodówce min 1h (najlepiej jest wstawić na całą noc,  aby te indyjskie smaki przeniknęły do mięsa).

Po tym czasie wyjmujemy mięso, oczyszczamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy na patelni na  do lekkiego zarumienienia.
W garnku na małym ogniu rozgrzewamy olej i wkładamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smażymy około 4-5 min - do zeszklenia cebuli. Dodajemy  kolendrę, kardamon, kurkumę, kmin rzymski i smażymy około 3 min intensywnie mieszając. Następnie wkładamy pomidory, 1 łyżkę cukru i dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę oraz 1,5 szklanki wody i  znowu dusimy wszystko  około 5 min. Dodajemy podsmażonego kurczaka i łyżeczkę "gram masala". Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 10 min, doprawiamy solą i cytryną do smaku.
Chicken tikka masala podajemy z ryżem, lub z warzywami. Tak jak w moim przypadku z grillowaną cukinią.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz