Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 60 min (bez czasu marynowania) Łatwe w przygotowaniu
Mała dostępność niektórych składników
Do przygotowania tego dania dla 3-4 osób potrzebujemy:
- około 1kg piersi z kurczaka
- sól morska
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru o wymiarach 2x3 cm
- 6-7 torebek nasiennych kardamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry (ziarenka utarte w moździerzu)
- 500-800g - pomidorów z puszki (bez skórki)
- 1 duża papryczka chili
- 160g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka przyprawy "garam masala"
- sok z połowy cytryny
- 100 g jogurtu greckiego
- sok z dwóch limonek
- kawałek imbiru o wymiarach 2x3 cm
- 1 płaska łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżka przyprawy "garam masala"
- 1,5 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
Na początku musimy zamarynować mięso z kurczaka. W tym celu w naczyniu łączymy jogurt, sok z limonki, drobno posiekany imbir, kmin rzymski, sproszkowaną paprykę i przyprawę garam masala. Wszystko mieszamy, dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka i znowu dokładnie mieszamy. Przykrywamy i marynujemy w lodówce min 1h (najlepiej jest wstawić na całą noc, aby te indyjskie smaki przeniknęły do mięsa).
Po tym czasie wyjmujemy mięso, oczyszczamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy na patelni na do lekkiego zarumienienia.
W garnku na małym ogniu rozgrzewamy olej i wkładamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smażymy około 4-5 min - do zeszklenia cebuli. Dodajemy kolendrę, kardamon, kurkumę, kmin rzymski i smażymy około 3 min intensywnie mieszając. Następnie wkładamy pomidory, 1 łyżkę cukru i dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę oraz 1,5 szklanki wody i znowu dusimy wszystko około 5 min. Dodajemy podsmażonego kurczaka i łyżeczkę "gram masala". Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 10 min, doprawiamy solą i cytryną do smaku.
Chicken tikka masala podajemy z ryżem, lub z warzywami. Tak jak w moim przypadku z grillowaną cukinią.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz