sobota, 28 lipca 2012

KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH



Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 45 min  (bez czasu marynowania)
Łatwe  w  przygotowaniu
Mała dostępność niektórych ze składników

Do przygotowania tego dania dla 4 osób  potrzebujemy: 
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 limonka
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1 kawałek  - około 2x2 cm imbiru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków"(proponuję kupić w sklepie z azjatyckimi przyprawami, przyprawa powinna zawierać: anyż, goździki, jedną z odmian cynamonu, nasiona kopru włoskiego) 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1,5 kg  kurczaka (najlepiej jest kupić kilka udek, podudzi i wytrybować) 
  • 3-4 łyżki  oliwy 
Przygotowanie:
Do naczynia wkładamy  pokrojoną w plastry cebulę, posiekany drobno imbir, posiekany czosnek, dodajemy 4 łyżki cukru,łyżeczkę przyprawy "pięć smaków",  ocet ryżowy i odmierzony sos sojowy. Wszystko razem mieszamy i blenderujemy na rzadką  pastę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki i wkładamy do przygotowanej marynaty na minimum 1h (najlepiej jak kurczak poleży w marynacie około 8h)
Tak przygotowanego kurczaka smażymy  do zrumienienia na oliwie.
Do przygotowania  sałatki potrzebujmy:
  •  5 marchewek 
  • 2 papryczki chili
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1  zieloną paprykę
  • 6 małych  ogórków gruntowych
  • 1 łyżkę cukru 
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy ocet ryżowy i dodajemy łyżkę cukru. Stawiamy na ogień i intensywnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Do naczynia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki ze skórką (wcześniej z ogórków usuwamy "gniazda nasienne", z papryki oczywiście też), marchewkę pokrojoną w  cieniutkie paski. Ostawiamy wszystko na 10 min.

Kurczaka najlepiej podać z ryżem i posypać przygotowaną sałatką.
Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz