Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 45 min (bez czasu marynowania) Łatwe w przygotowaniu
Mała dostępność niektórych ze składników
Do przygotowania tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 limonka
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1 kawałek - około 2x2 cm imbiru
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków"(proponuję kupić w sklepie z azjatyckimi przyprawami, przyprawa powinna zawierać: anyż, goździki, jedną z odmian cynamonu, nasiona kopru włoskiego)
- świeżo zmielony pieprz
- 1,5 kg kurczaka (najlepiej jest kupić kilka udek, podudzi i wytrybować)
- 3-4 łyżki oliwy
Do naczynia wkładamy pokrojoną w plastry cebulę, posiekany drobno imbir, posiekany czosnek, dodajemy 4 łyżki cukru,łyżeczkę przyprawy "pięć smaków", ocet ryżowy i odmierzony sos sojowy. Wszystko razem mieszamy i blenderujemy na rzadką pastę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki i wkładamy do przygotowanej marynaty na minimum 1h (najlepiej jak kurczak poleży w marynacie około 8h)
Tak przygotowanego kurczaka smażymy do zrumienienia na oliwie.
Do przygotowania sałatki potrzebujmy:
- 5 marchewek
- 2 papryczki chili
- 1 czerwoną paprykę
- 1 zieloną paprykę
- 6 małych ogórków gruntowych
- 1 łyżkę cukru
- 1/2 szklanki octu ryżowego
Do garnuszka wlewamy ocet ryżowy i dodajemy łyżkę cukru. Stawiamy na ogień i intensywnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Do naczynia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki ze skórką (wcześniej z ogórków usuwamy "gniazda nasienne", z papryki oczywiście też), marchewkę pokrojoną w cieniutkie paski. Ostawiamy wszystko na 10 min.
Kurczaka najlepiej podać z ryżem i posypać przygotowaną sałatką.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz