sobota, 21 lipca 2012

DORSZ PO FLORENCKU



Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min  
Łatwe  w  przygotowaniu
Duża  dostępność składników

Do przygotowania tego dania dla 3-4 osób  potrzebujemy: 
  • 4 duże filety  z dorsza (lub innej  białej ryby)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki  przyprawy typu "Vegeta", "Jarzynka"
  • bułka tarta
  • 1 duża cebula cukrowa (jeżeli nie ma cie cukrowej to może być zwykła) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 400-500 g pomidorów z puszki bez skórki
  • 1 łyżkę suszonego oregano 
  • 1 łyżkę suszonej bazylii 
  • 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • 15-20 zielonych oliwek  
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na łyżce oliwy  (około 3 min - do zeszklenia się cebuli). Następnie dodajemy pomidory, suszone zioła i pokrojone w plasterki oliwki. Wszystko dusimy na wolnym ogniu około 8 min, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos jest bardzo gesty to możemy dodać pół szklanki wody. Doprawiamy sos dwiema łyżeczkami  musztardy oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Dorsza kroimy na kilka kawałków i odsuszamy z nadmiaru wody.  Do miseczki wbijamy 2 jajka oraz 1-2 łyżeczki przeprawy uniwersalnej (Jarzynka itp.) i delikatnie ubijamy.  Następnie maczamy dorsza w jajku i obsypujemy tartą bułką.  Smażymy na rozgrzanym oleju (około 2 min na stronę).  
Podajemy na ciepło rybę z sosem, również świetnie smakuje jeżeli dodamy gotowane ziemniaki...
Smacznego !!!

                           

                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz