Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min Łatwe w przygotowaniu
Duża dostępność składników
Do przygotowania tego dania dla 3-4 osób potrzebujemy:
- 4 duże filety z dorsza (lub innej białej ryby)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy typu "Vegeta", "Jarzynka"
- bułka tarta
- 1 duża cebula cukrowa (jeżeli nie ma cie cukrowej to może być zwykła)
- 3 ząbki czosnku
- 400-500 g pomidorów z puszki bez skórki
- 1 łyżkę suszonego oregano
- 1 łyżkę suszonej bazylii
- 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 15-20 zielonych oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na łyżce oliwy (około 3 min - do zeszklenia się cebuli). Następnie dodajemy pomidory, suszone zioła i pokrojone w plasterki oliwki. Wszystko dusimy na wolnym ogniu około 8 min, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos jest bardzo gesty to możemy dodać pół szklanki wody. Doprawiamy sos dwiema łyżeczkami musztardy oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Dorsza kroimy na kilka kawałków i odsuszamy z nadmiaru wody. Do miseczki wbijamy 2 jajka oraz 1-2 łyżeczki przeprawy uniwersalnej (Jarzynka itp.) i delikatnie ubijamy. Następnie maczamy dorsza w jajku i obsypujemy tartą bułką. Smażymy na rozgrzanym oleju (około 2 min na stronę).
Podajemy na ciepło rybę z sosem, również świetnie smakuje jeżeli dodamy gotowane ziemniaki...
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz