Danie z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około 30 min.Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Ryba w panierce:
- 4 filety z ryby (według uznania- poza łososiem)- ważne aby były dokładnie osuszone z wody
- 1,5 kostki sera feta- jak najchudszego
- 0,5 kostkę chudego białego sera
- pieprz, sól, bazylia
- orzechy ziemne (lub inne orzechy według upodobania) rozdrobnione
- zmieloną czerwoną parkę
Mieszamy ze sobą ser feta i twaróg. Następnie dodajemy do serów mocno rozdrobnione orzechy. Powstała masa powinna być mniej więcej konsystencji bardzo gęstej śmietany z wyraźnie widocznymi posiekanymi orzechami (ilość orzechów powinna być mniej więcej równa lub większa od ilości białego sera). Do powstałej masy dodajemy dużą ilość bazylii i do smaku pieprz i sól. Polecam dodać kolorowego zmielonego pieprzu, dla lepszej kolorystyki potrawy.
Gotowa panierkę nakładamy na rybę i posypujemy czerwona papryką. Warstwa panierki powinna mieć około 3mm grubości. Tak przyrządzoną rybę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 10 min.
Owoce na ciepło (śmiało możecie modyfikować według własnego upodobania)
- 1 średni ananas
- 2 jabłka
- 2 duże gruszki
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- optymalnie polecam do tego 1 drobno posiekaną papryczkę chili, 3-4 ząbki posiekanego czosnku, 2 plasterki imbiru.
- 2 łyżki oliwy
Do głębokiej patelni wlewamy oliwę i dodajemy czosnek, imbir i chili. Podsmażamy składanki około 3 mini do zarumienienia i dodajemy pokrojone w kostkę owoce. Najlepiej dodawać owoce kolejno pod względem twardości tak aby pod wpływem temperatury rozmiękły , ale żeby nie były"rozlazłe".
dusimy je około 10 min i wykładamy na talerze razem z rybą.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz