środa, 11 stycznia 2012

RYBA Z OWOCAMI


Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  30 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników


Do zrobienia tego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Ryba w panierce:
  •  4 filety z ryby  (według uznania- poza łososiem)- ważne aby były dokładnie osuszone z wody
  • 1,5 kostki sera feta- jak najchudszego
  • 0,5 kostkę chudego białego sera
  • pieprz, sól, bazylia
  • orzechy ziemne (lub inne orzechy według upodobania) rozdrobnione
  • zmieloną czerwoną parkę

Przygotowanie panierki:
Mieszamy ze sobą ser feta i twaróg. Następnie dodajemy  do serów mocno rozdrobnione orzechy. Powstała masa powinna być mniej więcej  konsystencji  bardzo gęstej śmietany z wyraźnie widocznymi posiekanymi orzechami (ilość orzechów powinna być mniej więcej równa lub większa od ilości białego sera). Do powstałej masy dodajemy dużą ilość bazylii i do smaku pieprz i sól. Polecam dodać kolorowego zmielonego pieprzu, dla lepszej kolorystyki potrawy.
Gotowa panierkę nakładamy na rybę i posypujemy czerwona papryką. Warstwa panierki powinna mieć około 3mm grubości. Tak przyrządzoną rybę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni  i pieczemy około 10 min.

Owoce na ciepło (śmiało możecie modyfikować według własnego upodobania)
  • 1 średni ananas
  • 2 jabłka
  • 2 duże gruszki
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • optymalnie polecam do tego 1 drobno posiekaną papryczkę chili, 3-4 ząbki posiekanego czosnku, 2 plasterki imbiru.
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie owoców:
Do głębokiej patelni wlewamy oliwę i dodajemy czosnek, imbir i chili. Podsmażamy składanki około 3 mini do zarumienienia i dodajemy pokrojone w kostkę  owoce. Najlepiej dodawać owoce  kolejno pod względem twardości tak aby pod wpływem temperatury rozmiękły , ale żeby nie były"rozlazłe".
dusimy je około 10 min i wykładamy na talerze razem z rybą.

Smacznego !!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz