Czas przygotowania: około 60 min
Łatwe w przygotowani
Mała dostępność niektórych składników
Do przygotowania tego dania dla około 4 osób potrzebujemy:
- 12 podudzi z kurczaka (możemy użyć również innych części z kurczaka)
- 2 pęczki dymki ze szczypiorkiem (przeważnie jest to 8 cebulek)
- imbir (kawałek około 6x3 cm)
- jedną średniej wielkości główkę czosnku
- mąka kukurydziana
- jasny sos sojowy
- ciemny sos sojowy
- olej arachidowy (możemy go zastąpić oliwą)
- sól i pieprz
- ocet balsamiczny
- 3-4 papryczki chilli
- 1 litr bulionu warzywnego (1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczona w litrze gorącej wody)
- 2 limonki
Odlewamy z patelni pozostały tłuszcz, wlewamy 2 łyżki oleju oraz dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir, posiekane dymki (bez zielonych części ) i pokrojoną w cienkie plasterki paprykę (pestki usuwamy). Dusimy warzywa około 3-5 min.
Do naczynia w którym jest kurczak dodajemy obsmażone warzywa, bulion i pól szklanki jasnego sosu sojowego. Wszytko dusimy na średnim ogniu około 15 min. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone zielone części dymki, startą skórkę z jednej limonki, oraz sok z 2 limonek.
Dusimy jeszcze około 5 minut i doprawiamy całość do smaku sosem balsamicznym.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz