niedziela, 9 grudnia 2012

KURCZAK DUSZONY W CZOSNKU I IMBIRZE

Danie  z rodzaju:
Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.
Czas przygotowania: około  60 min
Łatwe w przygotowani
Mała dostępność niektórych składników

Do przygotowania tego dania dla około 4 osób  potrzebujemy:
  • 12 podudzi z kurczaka (możemy użyć również innych części z kurczaka)
  • 2 pęczki dymki ze szczypiorkiem (przeważnie jest to 8 cebulek)
  • imbir (kawałek około 6x3 cm)
  • jedną średniej wielkości główkę czosnku
  • mąka kukurydziana 
  • jasny sos sojowy
  • ciemny sos sojowy
  • olej arachidowy (możemy go zastąpić oliwą)
  • sól i pieprz
  • ocet balsamiczny
  • 3-4 papryczki chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego (1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczona w litrze gorącej wody)
  • 2 limonki
Z podudzi kurczaka usuwamy skórę (nie jest to konieczne). Następnie oprószamy kurczaka solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy szklankę ciemnego sosu sojowego z mąka kukurydzianą tak aby powstała rzadka pasta. Do powstałej pasty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Następnie na bardzo rozgrzanym  oleju obsmażamy kawałki drobiu około 2-3 minuty z każdej strony (ma się ładnie przyrumienić). Obsmażonego kurczaka przekładamy do głębokiego naczynia, w którym będziemy go dusili.
Odlewamy z patelni pozostały tłuszcz, wlewamy 2 łyżki oleju  oraz dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir, posiekane dymki (bez zielonych części ) i pokrojoną w cienkie plasterki paprykę (pestki usuwamy). Dusimy warzywa około 3-5 min.
Do naczynia w którym jest kurczak  dodajemy obsmażone warzywa, bulion i pól szklanki jasnego sosu sojowego. Wszytko dusimy na średnim ogniu  około  15 min. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone zielone części dymki, startą skórkę z jednej  limonki, oraz sok z 2 limonek.
Dusimy jeszcze około 5 minut i doprawiamy całość do smaku sosem balsamicznym.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz