niedziela, 9 grudnia 2012

ŁOSOŚ TANDOORI


Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.


Czas przygotowania: około  40 minut (bez czasu marynowania)
Łatwe w przygotowaniu
Mała dostępność niektórych składników



Do przygotowania tego dania dla dwóch osób  potrzebujemy:
  • 2 filety z łososia (około 250 g każdy)
  • 1 czubatą łyżkę bardzo drobno posiekanego czosnku
  • 1 czubatą łyżkę bardzo drobno posiekanego imbiru
  • 1  łyżkę suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • jogurt naturalny
  • 1 cytrynę
W moździerzu ucieramy czosnek, imbir, tymianek, oliwę, sok z cytryny, przyprawę garam masala.
Filety z łososia oprószamy solą i pieprzem, a następnie  nacieramy utartą marynatą. Łososia wkładamy do naczynia  i zalewamy jogurtem naturalnym, tak aby w całości jogurt pokrył rybę. Tak przygotowaną rybę wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Po czasie marynowania rybę przekładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 20-30 min. Najlepiej piec ją przy  ustawionej funkcji grilla.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz