poniedziałek, 7 stycznia 2013

TATAR Z ŁOSOSIA


Zaskocz znajomych kulinarną propozycją z AleSmaki.


Czas przygotowania: około  30 minut
Łatwe w przygotowaniu
Duża  dostępność  składników



Do przygotowania tej przestawki  dla około trzech  osób  potrzebujemy:
  • 0,5 kg filetów z łososia (bez skóry)
  • 1 średniej wielkości cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • klika świeżych liści bazylii
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 limonkę
  • 1 cytrynę
  • 3 żółtka (1 na osobę)
  • musztardę Dijon (optymalnie)
  • oliwki  lub marynowane grzyby w occie (polecam te drugie)
Przygotowanie:
Łososia kroimy w grubą kostkę 1cm x 1cm (nie większą). Rybę skrapiamy oliwą, sokiem z limonki oraz cytryny i odstawimy na 10 min do lodówki. Pozostałe składniki bardzo drobno siekamy i dodajemy do łososia po tym czasie. Wszystko dokładnie mieszamy.  Optymalnie można doprawić tatara łyżeczką musztardy. Koniecznie podawać z żółtkiem oraz zielonymi oliwkami lub, co gorąco polecam z marynowanymi grzybami w occie.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz