wtorek, 12 lutego 2013

KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE

KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE -  czyli słodkie szaleństwo z AleSmaki

Czas przygotowania: około 120 min.
Łatwe  w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników




 Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
  • 9 żółtek
  • 2,5 kostki margaryny/masła
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy  
  • 1kg mąki


                                                                            
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier wanilinowy, margaryny posiekane w kostkę. Następnie wyrabiamy masę i wstawiamy do lodówki - minimalnie na pół godziny. Ciasto jest dosyć zbite, przy wałkowaniu nie powinno przyklejać się do podłoża.  Rozwałkowujemy  je do grubości 5-7 mm i wycinamy dowolne kształty. Możemy wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać grubym, kryształowym cukrem. Doskonale smakują też posypane makiem.Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy  do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz